Iz životinjskog svijeta; Opasni predajnici

Od prije izvjesnog vremena, životinje u Keniji su opremljene predajnicima, kao lavica na slici u prilogu, koji, prije svega, treba da pomognu naučnicima, kako bi putem signala, koje dobijaju sa predajnika, pratili kretanja životinja u naučne svrhe. Kako svaka dobra strana u životu ima i negativno naličje, isto to se pokazalo i u ovom slučaju. U igru su se umješali kriminalci, koji, takođe, hvataju signala sa predajnika, i to koriste u svoje svrhe.
Predajnicima su širom svijeta opremlje stotine raznih vrsta živtinja, a pored velikih divljih mačaka, tu su još i polarni medvjedi, ptice, morski slonovi, ribe itd. GPS čipovi su postali standardna oprema kojom se prate putevi kretanja životinja, njihova zadržavanja i ponašanje. Na taj način, omogućava se  nevjerovatan pogled unutar samog životijskog svijeta, a sve to u naučne svrhe.
Nedostatak je vrlo brzo uočen, jer tehnički verzirani lovci, uz pomoć mobitela, dolaze do istih podataka, iako aktivisti za zaštitu životinja ne pričaju rado o tome. Još 2013. godine, hakeri su pokušavali prodrijeti u ove podatke. Slične podatke ponekad šalju i turisti sa fotosafarija, koji praveći fotografije životinja sa unesenim podacim mjesta gdje su napravljene i javnim objavljivajem istih na društvenim mrežama, skoro nesvjesno pomažu krivolovcima da veoma brzo i lako dođu do svog plijena.
Iz istih razloga, tehničari rade na poboljšanu sistema zaštite.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši