Kafa, simbol socijalizacije

Nekada, dok smo bili mali, stariji su nam govorili da će nam od kafe izrasti rep, dok su istovremeno sa komšijama ispijali svoju petu kafu toga dana. Ipak, mladi ne mogu odoljeti čarima ovog napitka, te već u tinejdžerskim danima traže onaj, koji prije njihovoim čulima i koji ih uvodi u svijet odraslih.
U svijet kafe se ulazi sa oko 16 godina, kad počnemo da ispijamo prve šoljice kafe. Jedno istraživanje provedeno na mladima uzrasta od 15 do 25 godina dalo je više nego zanimljive odgovore na pitanje kako i s kim pijemo kafu i, između ostalog, razbilo najčešće predrasude koje imamo u vezi s percepcijom pravih prijateljstava. Istraživanje je naime pokazalo da mladi veoma vole kafu, koja je prvo poslastica, ali veoma brzo postaje važan faktor socijalizacije.
Iste one bake i mame, koje su nam branile kafu dok smo bili djeca, obično istu kritiku upućuju i mladima kad koriste društvene mreže. Uvriježeno vjerovanje starijih generacija je da fejsbuk i ostale društvene mreže ubijaju druženje.
Istina je, međutim, malo drugačija. Čovjek je po svojoj prirodi socijalno biće i ima potrebu da komunicira s drugim ljudima, da s njima gradi različite vrste odnosa. Ukoliko ste društveni po prirodi, bićete aktivni na društvenim mrežama, ali ćete imati i mnogo prijatelja – u klasičnom
smislu. Imaćete, dakle, i online i offline prijatelje, jer ćete tako ispoljavati svoju prirodu. Oni stidljiviji, introvertniji, lakše će stupati u komunikaciju putem društvenih mreža, ona će im možda biti od pomoći. Međutim, priroda naših prijateljstava na mreži i u životu dosta je različita. S jedne
strane, internet prijateljstva su praktičnija, ali ne treba gubiti iz vida činjenicu da u stvarnom životu pravo prijateljstvo ipak znači mnogo više od prihvatanja neke osobe za prijatelja na društvenim mrežama.
Kako nam kafa može pomoći da provjerimo koliko zaista imamo pravih prijatelja i koliko nam je stalo do njih otkrio nam je onaj uz koga veliki broj naših sugrađana pije svoju „prvu jutarnju“. Psiholoz kažu. „Pošto je ispijanje kafe omiljeni oblik druženja među mladima uzrasta od 15 do 25 godina, napravite mali eksperiment. Proverite koliko prijatelja imate na fejsbuku i sa koliko njih biste poželeli da u kafiću ili kod kuće popijete kafu?“ Vjerovatno ćete otkriti da vam svi prijatelji i nisu baš toliko bliski da biste poželjeli da s njima provedete vrijeme i offline.
Dakle, lijepo je imati prijatelje i lajkove na FB ili nekoj drugoj mreži, ali ćete pravo prijateljstvo prepoznati samo druženjem uživo.


(izvor:citymag)

Komentariši