Pljosnato drveće






Mnoge zemlje imaju problema za čistoćom vazduha.  Jedan novi start-up pokazuje zidove od mahovine, koji bi kao jedan mali park, trebali filtrirati finu prašinu i azotne okside iz vazduha.
Mahovinom zasađeni zidovi (na slikama)  stoje u gradovima, Oslu, Berlinu ili Drezdenu, i nisu samo dekoracija. Oni tamo stoje da stvarno pročišćavaju vazduh. Kako kazuju podaci berlinskog start-upa „Green City Solutions“, jedno ovakvo „City tree“ („Gradsko drvo“), godišnje bi trebalo uzimati oko 240 tona štetnih materija iz vazduha, kao što su fina prašina ili azotni oksidi.
Sivi beton, sivo nebo, u mnogim evropskim gradovima je dosadna zimska svakodnevnica. U Berlinu je već do sada postavljeno 275 ovakvih „pljosnatih stabala“. Pronalazak pročišćava vazduh slično kao neka gradska šuma.
Kako kazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u mnogim gradovima procenat dozvoljene fine prašine i azotnog oksida u vazduhu već je daleko premašen. Prema istim podacima, u Njemačkoj godišnje od posljedica nečistog vazduha umire 45.300 osoba. I kako se čini, jedan ovakav pročistač vazduha u centru velikih gradova nije tako loša ideja.
Osnivač start-upa je Liang Wu (31), koji je i sam obolio od astme, nakon što je boravio u Pekingu samo tri mjeseca. S drugim osnivačima, (Victor Splittgerber, Denes Honus i Peter Sanger) upoznao se tokom studija na univerzitetu u Drezdenu. Start-up su organizovali 2013. godine, kada su „posadili“ prvo stablo ovakve vrste, visoko 4 metra, sa staklenim okvirom, u čijoj sredini se nalazi 1.600 malih saksija sa mahovinom. Jedno stablo veže 240 tona štetnih materija godišnje. Na vrhu se nalazi solarna ćelija, a s druge strane je ekran podesan za reklame. U unutrašnjosti je instalirana tehnologija, koja mjeri koliko vode trebaju biljke, te upravlja navodnjavanjem, kišnicom, ili vodom iz vodovoda, uz senzore koji su u stanju da ponude mnogo podataka. Uz sve te podatke, i cijenu „stabla“ od 25 hiljada eura, čine ga veoma interesantnim upravama gradova i Službama za zaštitu okoline.
Naravno, odmah se postavlja pitanje, nije li jeftinije posaditi jedno obično drvo? Međutim, Wu objašnjava da je za rast jednog drveta potrebno vrijeme, mjesto, ali i njegova krošnja i korijen zauzimaju veliki prostor, kako iznad, tako i ispod zemlje. Ko hoće tačnu računicu održavanja jednog običnog stabla i jednog ovakvog „City tree“ stabla, vrlo brzo dođe do računice po kojoj se „City tree“ stabla isplate.
Pored nabrojanih gradova, tu su još i gradovi Hanover i Pariz, u kojima se „City tree“ nalaze u 13 plantaža, a na redu su gradovi Glasgow, Brussel i Basel.
Firma je sa ovom idejom već dobila brojne nagrade. Naravno, da bi grad dobio čisti vazduh, potrebno je mnogo više od nekoliko sličnih pljosnatih stabala. A pokazalo se da je problem gradova, kako pronaći pogodna mjesta, gdje bi se ovakva stabla mogla „posaditi“.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši