Tamo gdje živimo: U muzeju čokolade











Muzej čokolade Köln (njem. Imhoff-Schokoladenmuseum) otvorio je Hans Imhoff 21. oktobra 1993. godine kao Imhoff-Stollwerck muzej čokolade. Izgradnja muzeja koštala je 53 miliona maraka.
Muzej se nalazi u južnom dijelu kölnskog starog grada (njem. Innenstadt) na poluotoku u rajnskoj luci, a uz muzej Ludwig i Wallraf-Richartz muzej, jedan je od najpoznatijih kölnskih muzeja.
Posjetioci ovog muzeja mogu vidjeti izložbe istorije čokolade: od vremena Olmeka, Maya i Asteka, pa sve do današnjih čokoladnih proizvoda i načina njihove proizvodnje. Sa oko 4000 tura sa vodičima oko 650 hiljada posjetilaca godišnje, muzej spada među deset najposjećenijih njemačkih muzeja. Muzej ne treba nikakvu novčanu pomoć, izdržava se sam, uz pomoć vlastitog marketinškog odjela.
U maloj, staklenoj, tropskoj kući oblika kocke, veličine 100 kvadratnih metara, mogu se vidjeti drveća kakaoa: Theobroma cacao i Theobroma grandiflorum. Naknadno su sagrađene umanjene proizvodne linije za proizvodnju čokoladica, koje se na ulazu dijele posjetiocima. Posebna atrakcija je i tri metra visoka čokoladna fontana, u kojoj radnica muzeja umače vafle u tekuću čokoladu a zatim ih dijeli posjetiocima muzeja. Kod ulaza u muzej nalazi se i prodavnica čokolade i pralina svih vrsta, ali najviše proizvoda poduzeća Lindt & Sprüngli.
Skupocjeni kolekcionarski predmeti su porculanske i srebrene zdjele iz 18. i 19. stoljeća, i posude iz kojih se pila čokolada iz pretkolumbovske Srednje Amerike.
U muzeju su izloženi i predmeti napravljeni od čokolade koji prikazuju istorijske mašine za pravljenje čokolade, kao i kolekcija starih aparata za prodaju čokolade.
(spagos)

Komentariši