Topli vjetrovi na južnom polu

Proljeće na poluostrvu zapadnog Antartika sa proljećem u Evropi nema skoro nikakve sličnosti, jer tamo proljeće počinje tek u septembru. Nema behara po drveću, ali zato ima masu pingvina u ljubavnom zanosu. Na slici je jedan Adelie pingvin u ljubavnom zanosu.
Neka sličnost izgleda da, ipak, postoji. Na sjeverozapadnom vrhu Antartika pušu topli vjetrovi, i to oni suhi, koji se nazivaju fen vjetrovi. Barem tako su izvjestili britanski naučnici na sastanku  Evropske Geounije u Beču, proteklih dana. Prema tom izvještaju, tamo puše čak 65 posto proljetnih fen vjetrova, a to može biti veoma opasno po stabilnost ledenjaka. Topli vazduh dovodi do njihovog  otapanja, a nakon oticanja otopljene vode, u ledenjacima ostaju pukotine, koje potpomažu pucanju ledenjaka. Zbog toga je već dolazilo do kolapsa morskih ledenih platoa, pod nazivom Larsen A i B, 1995 i 2012. godine.
Na Larsenu C je ostalo oko 5 hiljada kvadratnih kilometara ledenog brijega. Ukoliko dođe do pucanja Larsena C, led  bi još brže odlazio od ledenjaka, a to bi u konačnici dovelo do povećanja nivoa svjetskih mora.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši