Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu 2017.








Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu, elitne divizije, 2017. održava se u od 5. do 21. maja u Francuskoj i Njemačkoj,
U organizaciji Međunarodne federacije hokeja na ledu (IIHF), Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu okuplja svake godine 16 timova. Ovo prvenstvo je najveći događaj u oblasti zimskih sportova, te okuplja timove zemalja koje prednjače u toj disciplini.
Ovogodišnje prvenstvo je 81. izdanje Svjetskog prvenstva, zajednički organizuju Francuska i Njemačka, a održava se u dva grada, u Parizu i u Kölnu. U Parizu se utakmice igraju u Accor Hotels areni, kapaciteta 14.500 mjesta, a u Kelnu, u Lanxes areni, kapaciteta 18.700 mjesta.
Interesantno je da je prvo Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu održano 1930 godine, takođe u ove dvije zemlje
Svjetsko prvenstvo uz svoj naziv nosi i dodatak, elitna divizija, što podrazumijeva učešće 16 najboljih reprezentacija na svijetu. Tokom prvenstva, ukupno će se odigrati 64 utakmice, 56 u grupnoj fazi, zatim 4 utakmice četvrtfinala, 2 utakmice polufinala, te utakmica za treće mjesto, i konačno finalna utakmica.
Titulu svjetskog šampiona iz 2016. godine brani reprezentacija Kanade.
Prvenstvo je u toku, a rezultati i stanje na tabelama u grupama u Parizu i Kelnu, mogu su pogledati na zvaničnoj stranici Infernacionalne federacije za hokej na ledu IIHF: www.iihfworlds2017.com/.
Prije ovog prvenstva u elitnoj diviziji, održana su prvenstva u divizijama i, II, i III, tokom aprila 2017.
Grad Köln se prvenstvu odužio jednom replikom Eifelovog tornja, postavljenom pored mosta  Hohenzollernürucke, na desnoj obali Rajne, tačno na pola puta između poznate Kelnske katedrale i Lanxes arene. Mjesto, kao dušu dalo za okupljanje navijača, posjetilaca i ekskurzija i pravljenje fotografija za uspomenu.
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši