Hiljadu eura za dvorac u pijesku: Zabrane na ljetnom odmoru

Mnogima je poznato da je bacanje opuška cigarete na pijesak na plaži skoro svuda zabranjeno, i ponekad može doći veoma skupo. Ali, da je izgradnja bezazlenog dvorca u pijesku, koji je na neki način, više igra za djecu, na nekim plažama u svijetu je strogo zabranjena. Ili, da se na nekim plažama ne smije ostaviti biciklo koje nije pokriveno. To su dvije kuriozne zabrane uočene na plažama Sredozemlja ovog ljeta.
Na plažama Valencije u Španiji na plaži se ne smije jesti, a biciklo Skateboard ili Inlineskates, moraju biti pokriveni. Na promenadi se mora ponašati samo „civilizovano“.
Na pješčanim plažama u okrugu Lepe, na jugu Španije, ukoliko neko bude otkriven da „piša“ u vodu, čeka ga kazna od 750 eura. To je još od 2012. godin e strogo zabranjeno.
Gore pomenuta gradnja dvoraca u pijesku zabranjena je na plažama Sjevernog i Istočnog mora, ali i na mnogim plažama na Tenerifima. Na Syltu je na snazi kazna od 1.000 eura za ovakvu gradnju.
Divlji partyji nisu zabranjeni samo na Mallorci. U katalonskom Tossa de Mar strogo je zabranjen seks na plaži, a partyji mladih ovdje su od 2009. godine tabu tema.
U španskom Benidornu su zabranjeni sportovi koji ometaju druge, kao što je tenis na plaži, ali i  korištenje sapuna, ili šampona u moru.
Zauzimanje mjesta na plaži, uz pomoć rano postavljenih peškira ili ležaljki, u mjestu Torrox na Costa del Sol je zabranjeno, i prekršioci moraju računati sa visokim kaznama. Ono što se nađe na plaži prije vremena biva jednostavno pokupljeno i odvezeno.
U Grčkoj je strogo zabranjeno, pogotovo u antičkim gradovima, uzimanje kamenja sa sobom. Ko bude u tome otkriven riskira da noći u policiji, dok se ne procijeni vrijednost ponesenog kamena.
U Veneciji se turisti putem tabla upozoravaju kako je stajanje na mostovima zabranjeno. Znači samo hodanje.
U katoličkoj Italiji nije samo nedozvoljeno pojavljivanje žena bez igdje ičega gore. Tamo, barem teoretski, ista zabrana može potrefiti i muškarce, ako budu zaustavljeni dok šetaju bez igdje ičega gore, na sebi. Isto se odnosi i na ležanje na travi u parku.
(izvor:express)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši