Najtoplija mjesta na svijetu


Toplotni talas oko Sredozemlja ne jenjava. Kakva je situacija širom svijeta?
Jedno malo putovanje po najtoplijim mjestima oko zemaljske kugle.
Najtoplije mjesto na svijetu nalazi se u Iranu. U pustinji Dasht e Lut (Prazna pustinja) na površini zemlje je izmjerena tempertura od 70,7 stepeni Celzijusa. Usamljena, na samom vrhu. Tokom godine. ovdje jedva da padne 50 milimetara kiše, u poređenju sa srednjom Evropom, gdje tokom godine padne oko 700  milimetara.
Na drugom mjestu je, takođe, jedno mjesto u Aziji, tačnije rečeno Tian Shan planina u Kini. „Plamena planina“ dostiže vrhunac sa svojih 68 stepeni Celzijusa.
U Evropi se dva mjesta bore za vodeće mjesto. Kandidat broj jedan je Sevilja u Španiji. U ovom slikovitom gradu od 700 hiljada stanovnika 1995. godine je izmjereno 47 stepeni.
Kandidat broj dva je Eleusis u Grčkoj, mjesto udaljeno oko 30 kilometara sjeverozapadno od Atine. U ovom drevnom arheološkom nalazištu izmjereno je također 47 stepeni.
Najtoplije mjesto u Njemačkoj je Kitzingen, sa temperaturom 40,2 stepena, izmjerenom 7. avgusta 2015. godine.
Vrhovi El Aziza u Libiji su vodeći u Africi, koja, inače, važi za najtopliji kontinent, sa izmjerenih 57,7 stepeni, još daleke 1922. godine.
Prema nekoliko definicija, Marble Bar, u sjeverozapadnoj Australiji, najtoplije je mjesto na svijetu. U ovom mjestu u sred „ničega“, od 31. oktobra 1923. do 7. aprila 1924. godine, izmjereno je svakog dana 37,8 stepeni. A to je bilo ukupno 159 dana u komadu.
U Americi je najtoplije mjesto Dolina smrti (Death Valley) u Kaliforniji. Tamo je još 1913. godine izmjereno rekordnih 57,5 stepeni.
U Južnoj Americi, dolina Rio Seco (Suha rijeka) važi kao najtopliji region. Tamo je izmjereno maksimalnih 49,1 stepen. Rijeka, koja u vrijeme kišne sezone preplavi čitavo područje, u vrijeme suša skoro potpuno presuši.
A gdje smo mi tu?
Iako su ovih dana u Mostaru bile izrazito visoke temperature, čak i iznad 42 stepena u hladu, teško da će se narednih dana oboriti temperaturni rekord našeg grada. Najviša temperatura u Mostaru je izmjerena prije 116 godina i to 1901. godine, kad je bilo vrtoglavih i teško zamislivih 46,2 stepena. Meteorološka stanica je toga vremena bila u gradu, u tadašnjoj Bolničkoj ulici, u blizini današnje zgrade Hirurgije.
Rekordna temperatura za Sarajevo iuznosi 40 stepeni, izmjerena daleke 1946. godine. Stručnjaci iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda tvrde da ne treba sumnjati u ispravnost tih mjerenja, jer su se i tada morali poštovati strogi međunarodni standardi.
Prethodne devenije u Mostaru je, takođe, bilo ekstremno vruće. U razdoblju između 2001. i 2010. godine izmjereno je više rekordnih temperatura. Tako je, 24. avgusta 2007. godine u Mostaru izmjeren 43,1 stepen, a godinu dana prije, 29. jula, 41,2 stepena.
(izvor:web.de)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši