Maraton

Ovakvi detalji čovjeka zainteresuju samo uz određene prigode. Danas će maraton u Kelnu trčati preko 25.000 učesnika. Centralna zona grada, kao i svake prve nedelje oktobra, zatvorena je za saobraćaj, a staza prolazi centralnom gradskom jezgrom?
Prvo, maraton, ili Marathon, ili na grčkom Μαραθώνιος, je trka atletičara, na stazi dugoj tačno 42.195 metara. Upravo tolika je razdaljina između grčkog grada Atina (Αθήνα) i mjesta Maraton, zahvaljujući kome je trka i dobila ime. Pitanje, zašto?
Prije oko 2500 godina vodila se borba između grčke vojske i vojske iz Perzije, koja je htjela osvojiti Grčku. U mjestu Maraton udarile su dvije vojske jedna na drugu. Grci su pobjedili, iako su bili brojčano slabiji.
Prema jednoj legendi, trkač Fidipidis (Pheidippides, Φειδιππίδες) je nakon dobijene bitke, sa Maratona potrčao u Atinu, kako bi zabrinutim Atinjanima prenio radosnu vijest o pobjedi. Tamo je stigao, rekao „Mi smo pobjedili“ i srušio se mrtav.
Mnoga stoljeća, pa čak i milenijume, niko nije više ni mislio na ovu legendu. Tek 1890. godine kod iskopavanja ruševina na Maratonu, otkriven je jedan grob, koji je ponovo podsjetio na Fidipidisa, pa je odlučeno da se na prvim Olimpijskim igrama 1896. godine u Atini organizuje trka ove dužine.
Kasnije je maraton postao redovna disciplina na Olimpijskim igrama, na skoro svim atletskim takmičenjima, a pored toga, u velikom broju gradova širom svjeta, svake godine redovno održavaju maratonske trke.
Svjetski rekord na ovoj trci dugoj 42.195 metara drži Dennis Kimetto (Kenija) sa vremenom 2:02:57, istrčan 28. septembra 2014. godine na maratonu u Berlinu.
(izvor:ksta)
(spagos)

Komentariši