Negdje daleko: Alzas i Kolmar

Putovanje na kome se za pet dana obiđe toliko lijepih predjela i gradića, o kojima se priča do kraja života.
Smještena na tromeđi Francuske, Njemačke i Švajcarske, regija Alzas osvoja svojom istorijom, pejzažima, kulturom i domaćim bijelim vinom. Po mnogima je najljepši grad ove francuske oblasti – Kolmar. Veliki stari grad, prepoznatljiv je po svojim bajkovitim kućicama s kosturom od drvenih greda i cvjetnim aranžmanima koji niču na svakom prozorskom oknu i balkonu. U tim starim drvenim građevinama smještene su crkve, prodavnice, kafei.
Nekada glavni grad ove oblasti, Strazbur, osim što je politički centar sa sjedištima Savjeta i Parlamenta Evrope, Suda za ljudska prava i drugih važnih institucija, ima mnogo toga da ponudi turistima. Istorijskim centrom grada dominira veličanstvena katedrala Notr Dam, sa zvonikom visine 142 metra. „Mala Francuska” najslikovitiji je dio starog Strazbura, sa šarenim građevinama, mostovima i odbrambenim kulama iz 13. vijeka.
S njemačke strane uzdiže se „Crna šuma“ – Švarcvald, oblast čiji naziv opravdavaju tamne borove
šume koje je prekrivaju. Čari mistične planine Švarcvald čine slikovita sela koja se često povezuju s pričama iz bajki braće Grim.
Na ovom putovanju ne bi trebalo zaobići Hajdelberg, romantični nemački gradić s impresivnim, 700 godina starim renesansnim zamkom na brdu iznad grada.
U podnožju planine Švarcvald smešten je Baden Baden, oaza njemačke kulture i istorije. Grad koji leži na 14 termalnih i zvora s temperaturom i zmeđu 14 i 66 stepeni Celzijusa , idealno je mjesto za odmor i oporavak. O njegovoj slavnoj prošlosti svjedoče raskošne palate i vile, sa savršeno uređenim vrtovima.
(izvor:citymag)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši