U delti Biserne rijeke




U Kini upravo nastaje jedno od najneobičnijih građevinskih djela na svijetu. Plan zvuči suludo, ali je već pri kraju realizacije.
Kako bi ubuduće put od Hongkonga do kockarskog raja Macaoa trajao samo 40 minuta, umjesto sadašnjih 4 sata, između ova dva grada nastaje jedan mega most dužine 35 kilometara. Ono što je još luđe, po projektu, na jednom dijelu dugom više od 5 kilometara čitav most prelazi u podvodni tunel. Ovo neobično rješenje je bilo neophodno, jer je delta Biserne rijeke važan pomorski put za veliki broj brodova. Mnogi brodovi natovareni kontejnerima su danas toliko visoki, da ne bi mogli prolaziti ispod mosta.
Za inžinjere je ovo bio izazovan projekat. Da bi most „nestao u moru“, morali su izgraditi dva ogromna ostrva, koji se nalaze na početku i na kraju podvodnog tunela. A samo ovaj dio projekta je bio skuplji nego sva ostala gradnja.
Biserna rijeka, ili Zhu Jiang, svojom dužinom od 2200 kilometara, treća je rijeka u Kini, nakon Yangtze i Huang Ho. Delta Biserne rijeke se nalazi između Hongkonga i Macaoa.
(izvor:sternview)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši