Negdje daleko: Ronda, grad na litici






Ronda je grad u španskoj pokrajini Malaga sa 35 hiljada stanovnika, a nalazi se oko 100 kilometara zapadno od grada Malaga.
Rondu su prvi naselili Kelti, koji su je u 6. vijeku prije nove ere zvali Arunda, a nešto kasnije su se fenički doseljenici naselili u blizini i osnovali naselje Acinipo, lokalno poznat kao Ronda la Vieja,  Arunda ili Stara Ronda. Današnji grad je, ipak, malo moderniji, odnosno, najstarije građevine u njemu su rimskog porijekla iz vremena Scipiona Starijeg, koji je koristio ovo područje da utvrdi svoje položaje. Ronda se nakon toga opet razvila u grad, a zvaničnu titulu grada je dobila za vrijeme vladavine Julija Cezara.
Grad se nalazi u planinskom području na nadmorskoj visino od oko 750 metara, a najpoznatiji dio grada je 100 metara duboki strmi kanjon El Tajo, koji je usjekla rijeka Guadalevin, koja teče kroz grad i dijeli ga na dva dijela. Podijeljene dijelove grada vežu 3 mosta, Puente Romano, Puente Viejo i Puente Nuevo, od kojih je najviši Puente Nuevo, izgrađen čak 120 metara iznad tla kanjona.
Ronda je vijekovimaa privlačila umjetnike iz svih sfera, a neki od njih, poput Ernesta Hemingwaya i Orsona Welles,a su bili i ‘povremeni’ stanovnici, koji su u njemu provodili i po nekoliko mjeseci godišnje.
(izvor:pixelizam.com)
Smail Špago




(NovaSloboda.ba)

Komentariši