Šta sve može jedan limun?

Limun je dobar za mnogo više stvari, osim samo za tople napitke, kako smo to do sada znali.
Postoji još nešto što je veoma korisno, a novo je za sve nas.
Pravi i žestoki borci limun jedu onakakv kakav je. Plodovi citrusa organizmu odgovarajuću dozu vitamina C, a sadrže i veoma zdrave fitonutrijente. Ovi sastojci u ljudskom organizmu imaju zadatak da otkrivaju slobodne radikale koji su uzročnici mnogih bolesti i nanose štetu organizmu. Čak i mlaka voda sa limunovim sokom ujutro, idealna je za stimulaciju probave, unutar organizma, a van organizma, brine se za dobar i mladalački izgled kože.
Osim toga, ovaj kiseli sok ima još mnogo prednosti! A da li ste znali da limun pomaže protiv depresije i anksioznosti?
Aroma limuna ima antiseptička svojstva. A to znači da može uticati i na sopstveno stanje uma. Aroma ove voćke može umanjiti depresiju i anksioznost, a može stvoriti i pozitivnu atmosferu u prostoriji.
Sve što je potrebno, to je nekoliko komada limunova. Gornji dio limuna odsjeći i postaviti ga u vertikalni položaj. Zatim oštrim nožem presjeći u dva pravca, kao na slici, a pri tome pripaziti da se limun ne prereže do dna. Ovako pripremljen limun staviti u jednu posudu, i postaviti na noćni ormarić pored kreveta te pustiti da se aroma limuna širi prostorijom. Da bi se efekat povećao, ovako pripremljen limunovi mogu se postaviti u svaki ćošak prostorije.
Zašto ne oprobati? Košta samo onoliko koliko košta jedan limun! A ujutro, od ovako pripremljenog limuna može se napraviti topli napitak, kako je i uobičajeno.


(sa njemačkog: spagos)

Komentariši