Iz svijeta fudbala: Najlošiji klub u istoriji evropskih Top-5 liga




Benevento Calcio je sada i oficijaleno najlošiji tim u istoriji pet najboljih fudbalski liga u Evropi. Gubitnici iz Campanie će sigurno samo u ovoj sezoni igrati u Seriji A. Međutim, vlastite tifoze to neće previše rastužiti.
Kako je već odavno poznato, i najljepše bajke ne mogu izdržati surovu realnost.
Benevento Calcio je napisao jednu modernu fudbalsku bajku, u kojoj je mali klub iz provincije Campanie, na zapadnoj obali Italije, iz Serije C (treća liga) promarširao do Serije A važi kao najsenzacionalniji „penjač“ uopšte, u dugoj istoriji italijanske najviše klase.
Međutim, za manje od šest mjeseci, od čarobnjaka ljeta, iz grada od 60 hiljada stanovnika, nije skoro ništa ostalo. Benevento Calcio je, uz to, postao poznat po nečemu drugom, sada važi kao klub sa najlošijim startom u istoriji Top-5 liga Evrope. Nakon 12 kola, Benevento nema još ni jenog boda na kontu, uz gol razliku 5:31.
Ovim su „Le Streghe“ – Vještice, oborili jedan prastari rekord, koji je držao čuveni Manchester United, sa 12 poraza na startu prvenstva. Doduše, bilo je to prije tačno 87 godina.
U ovom periodu, Benevento je, ipak, u jednoj stvari bio pozitivan. Naime, na doping kontroli je kod kapitena Fabia Lucionija pronađen trag anabolika Steroid Clostebola, pa je u klubu izvršena racija. Pri tome su pretražene klupske prostorije i jedan hotel u Rimu, a onda je klupski ljekar krivicu preuzeo na sebe. Kratko nakon toga, treneru koji je klub uveo u Seriju A, uručen je otkaz, a i sportski direktor je morao spakovato kofere i otići. Oni su bili arhitekti uspona kluba, a očigledno, nakon svega, od kluba je ostala samo jedna blijeda kopija.
Proteklog ljeta, sve je izgledalo tako ružičasto, a stadionom Ciro Vigotiro u junu je sve tutnjalo, kada je igrana posljednja utakmica play offa za ulazak u najviši rang.
Nakon godina tavorenja po četvrtoj i petoj ligi, bankrota 2005. godine, klubu je na furiozan način uspjelo da se domogne Serije A. Naime, iz Serije B su u viši rang direktno upala dva prvoplasirana kluba, a od klubovi od trećeg do osmog mjesta morali su igrati play off. Benevento je na kraju sezone zauzeo tek peto mjesto i imao veoma male šanse da ostvari podvig. Međutim, klub je od prvog do posljednjeg čovjeka sačuvao hladnu glavu, sve je proteklo kao po koncu, i u zadnjoj utakmici je pobijeđen konkurent Carpi sa 1:0. San je postao stvarnost.
Sa 20 miliona eura, klub je pokušao pojačati kadar, kako bi bio prkladan Seriji A. Doveli su 19 igrača, otišlo ih je 14. Velika fluktuacija kadra nije ni najmanje pomogla. Svega dva tri igrača su imali stvarni kvalitet za najviši rang. Vrijednost kluba na tržištu je 40 miliona eura, što je smiješna suma u odnosu na ostale timove iz lige.
Kada ni smjena trenera nije pomogla, početkom oktobra su angažovali jednog egzorcistu, koji je trebao iz kluba protjerati zle demone.
I nakon toga, klub je u utakmici protic Cagliarija izjednačio na 1:1 ,u sudijskoj nadoknadi, i kad se činilo da je konačno prvi bod u džepu, u zadnjoj sekundi utakmice primili su gol i izgubili.
Uz sve to ni donatorska akcija navijača za pomoć klubu, nije dala nikakav rezultat.
Ova jedna godina u Seriji A je trebala je dovesti do stabilizacije u klubu, bez obzira kakav rezultat bio na kraju. Barem takav je bio plan. Međutim, to je samo bio plan dvojice ljudi. Predsjednik Oreste Vigotiro i njegov brat Ciro imali su takvu viziju. Nažalost, Ciro je preminuo 2010. godine. Po mjemu je stadion dobio ime
Šta preostaje nakon jedne godine Serije A? Na kraju sezone slijedi ispadanje. Zaostatak je sada osam bodova, bez velikih izgleda na poboljšanje stanja.
Jedino što ostaje, da se u narednim utakmicama sve okrene ka uživanju u svakom pogledu. Možda će ta opuštenost dovesti do mentalnog oslobađanja. Najveća utakmica sezone je već odavno prošla, a putovanje u susjedni Napulj završilo je katastrofalno, porazom 6:0.
A u dvanasetom kolu, u kome je klub izgubio od Juvenstusa, već se osjetilo malo olakšanje. Na kraju je poraz bio samo sa 2:1. Bilo je vrlo tijesno, ali na kraju, ipak još jedan poraz.
Naravno, ko se jednom dočepa raja, najradije bio ostao u njemu. A jedno je očigledno, ovom klubu se ta želja skoro sigurno neće ispuniti.
(izvor:web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši