Posjeta Partizanskom groblju u Mostaru


Sa stranice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine



06 Nov 2017


Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić posjetili su danas Partizansko groblje u Mostaru gdje su izrazili nezadovoljstvo jer se ovaj nacionalni spomenik nalazi u jako lošem stanju te poručili da se mora više starati o njemu.

– Ovaj spomenik ima višestruke vrijednosti, a dizajnirao ga je i osmislio jedan od velikana arhitekture Bogdan Bogdanović koji je bio veliki arhitekt i čovjek – kazao je Zvizdić novinarima.

Rekao je da očekuje da svi nivoi vlasti pomognu zaštiti, očuvanju i rehabilitaciji spomenika.

– Ovdje leže mladi ljudi koji su dali živote u borbi protiv fašizma i to se nikada ne smije zaboraviti da ne bi i buduće generacije počele zaboravljati ono što se desilo prije 20-ak godina – istakao je Zvizdić.

Poručio je da će pružiti značajnu podršku da radovi na rehabilitaciji Partizanskog groblja u Mostaru počnu što prije.

– Uradit ćemo to da buduće generacije nađu izvor i nadahnuće da je fašizam zlo i da se protiv njega uvijek mora boriti, i da zlo nikada ne može pobijediti dobro – naglasio je Zvizdić.

Premijer Novalić je kazao da je ovaj spomenik jedan od najmonumentalnijih u Federaciji BiH te da predstavlja znak trajne opredijeljenosti Mostara prema antifašizmu.

– Spomenik je potpuno zapušten, došli smo da vidimo kako da makar uži kompleks od 5.000 kvadratnih metara vratimo u funkcionalnu upotrebu – istakao je Novalić.

Poručio je da je zakonska obaveza brinuti o spomenicima te da Partizansko groblje u Mostaru podsjeća na sve poginule u borbi protiv fašizma u Evropi i svijetu.

Naveo je da će se pokušati doći do dugoročnog rješenja jer je spomenik već jednom saniran, iako to njegovo stanje ne pokazuje.

– Ovo nije pitanje politike. Ovaj spomenik podjednako pripada svim Bosancima i Hercegovcima bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost – poručio je Novalić s ovog spomenika.

http://www.fbihvlada.gov.ba/bosanski/aktuelno_v2.php?akt_id=6791

(fbih)

Komentariši