Jesen na moru





Treba doći i vidjeti to sivo-plavo more. Vidjeti kako se boje mijenjaju. Što je svijetlilo, postaje blijedo. Što je bilo puno života, ostaje prazno. Svi zvukovi su utihnuli.
Treba doći i vidjeti kako se ovdje sakupljaju čvorci. Došli su sa sjevera, osjećajući blizinu zime. Većina će ih ostati ovdje, u Brightonu, Engleska, i koristiti konstrukciju West Piera kao odmorište. Ono, oko čega se danas sakupljaju jata ptica, nekada je bilo mjesto za ljude. Ali, vrijeme je radilo protiv ovog građevinskog objekta, ostalo je dovršio požar tokom 2003. godine. Što je preostalo, prihvatili su vjetrovi i more.
Pier sada pripada pticama, jesen u perju, čekajući naredno ljeto.
West Pier je nekada bio morski most (engleski: pier) u Brightonu, Engleska. Izgrađan je 1866. godine, a nakon dva požara i više orkana, danas je neupotrebljiv. Most se u početku sastojao od tri željezne konstrukcije, povezane jednim mostom: jedan mali paviljon, jedna koncertna sala i jedan veliki paviljon sa pozorišnom salom, a sve to je bilo završeno daleke 1893. godine
Pier je 1975. godine, zbog potrebe neodložnog obnavljanja, bio zatvoren. U decembru 2002. godine, nakon jednog orkana most je srušen, a u martu 2003. godine izgorio je veliki paviljon, pošto nakon izbijanja, požar nije mogao biti ugašen. Drugi požar je u maju 2003. godine dovršio koncertnu salu, koja se nakon orkana u junu 2004. godine srušila u more. Početkom 2006. godine bilo je najavljena obnova West piera, ali je zbog visokih troškova prolongirana. U orkanu, u februaru 2014. godine, konstrukcija je teško oštećena i prepolovljena. Dvije godine kasnije, u avgustu 2016. godine bilo je najavljeno da bi se ovdje mogao napraviti toranj British Airwaysa, ali završilo se samo na najavi.
Od tada, pa na dalje, preostali dio konstrukcije služi čvorcima kao odmorište i stanište, kako je već navedeno na početku teksta.
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši