Nova knjiga u izlogu: „U sjeni zaborava“

Iz štampe je izašla knjiga pod nazivom „U sjeni zaborava“, čije autorstvo potpisuje trojac Ismail Braco Čampara, Smail Špago i Tibor Vrančić. Pokušaj je to autora da slikama i kratkim tekstovima otrgnu od zaborava neke manje poznate događaje koji su se dogodili u Mostaru, brojne zanimljivosti, čudne ljude, ljude koji su dali pečat gradu, a nisu bili toliko eksponirani u javnosti, posjete slavnih i manje slavnih ljudi, kutke grada koji su možda bili skriveni od pogleda. Premda nedovoljno poznate, uz to i na prvi pogled sitne i nevažne, i ove sitnice su dio sveukupnog mozaika od koga je istorija ovog grada sazdana.
Možda je koncept knjige pomalo neobičan, ali su autori željeli, bez opterećujućeg preopširnog teksta, upoznati mnoge Mostarce i mostaroljupce na brojne nepoznate činjenice utkane u prošlost grada. Tekstovi i slike nalikuju na razbacanu slagalicu, ali ona u konačnici upotpunjuje cjelovitu sliku Mostara.
Tekstove su prikupljali iz mnogih izvora – iz već objavljenih knjiga, starih novinskih tekstova, knjiga brojnih putopisaca iz pretprošlog i prošlog vijeka, izvlačili iz njih srž, zanimljivosti, dorađivali ih i preuređivali.
Uz tekstove se nalaze i slike dijelova Mostara, prije ili s početka 20. vijeka, uz koje su slike istih tih dijelova grada, slikane s potpuno iste pozicije danas. Shema – nekad i sad.
Knjiga, u izdanju IC štamparije Mostar, isključivo se može nabaviti u njihovoj knjižari u Titovoj ulici po cijeni od 30 KM.
(NovaSloboda.ba)

Komentariši