Boks: Manuel Charr pobijedio Alexandera Ustinova u borbi za titulu svjetskog prvaka u teškoj kategoriji




Njemački bokser Manuel Charr (33) u borbi njegovog života pobijedio je ruskog boksera Alexandera Ustinova (41) na poene, nakon 12 rundi i na taj način postao svjetski prvak u teškoj kategoriji po verziji WBA (regularna).
Ovu titulu je dugo vremena držao ukrajinski bokser Vitali Klitschko, koji se nakon prelaska u politiku oprostio od aktivnog bavljenja sportom. Titula je do ovog meča bila u rukama Ustinova.
Meč je održan pred pet hiljada gledalaca u Koenig Pilsener Areni u Oberhausenu.
Interesantna stvar u vezi novog svjetskog prvaka. On je samo prije šest mjeseci ugradio dva vještačka kuka, a u borbama do titule svjetskog prvaka sam sebe je krunisao imenom “Kolos od Kelna” (Koloss vom Köln).
Borba u ringu je stvarno izgledala kao borba dva kolosa. Char je visok 192 centimetra uz težinu 110 kilograma, a Ustinov uz 202 centimetra visine vagao je 127,5 kilograma.
Tokom meča svaki od boksera je imao svoje trenutke. Tako je Ustonov u drugoj rundi zadao jedan snažan udarac Charru, od kojega je ovaj dobio posjekotinu iznad lijevog oka. I pored toga što je  krvario, Charr je lavovski nastavio borbu. U sedmoj rundi je malo jače uzdrmao Ustinova, a u osmoj rundi je diva poslao na pod. Ustinov se nakon brojanja podigao, oporavio i uspio da izdrži do kraja meča. Čista pobjeda na poene za Manuela Charra.
„San je postao java. Napravio sam čudo”, rekao je nakon meča presretni Charr, te dodao “Ja sam zimsku bajku učinio stvarnom i sada sam prvi njemački svjetski prvak u teškoj kategoriji nakon Maxa Schmelinga”.
Za napomenu: Max Schmeling je bio svjetski prvak u teškoj kategoriji između 1930. i 1932. godine, a ostao je upamćen i po mečevima protiv legendarnog Joe Louisa, pobjedi i povratku titule 1936. godine, te poraza dvije godine kasnije.
Odbrana titule za Manuela Charra slijedi tokom naredne godine, a Charr je već izjavio kako se nada da će se u ringu naći i protiv Antony Joshue, svjetskog šampiona u teškoj kategoriji po verzijama IBF, IBO i WBA (super).
O novom svjetskom šampionu:
Manuel Charr je rođen 1984. godine u Bejrutu u Libanu, majka mu je iz Libana, a otac iz Sirije. 1989. godine je sa majkom izbjegao u Njemačku, nakon što mu je otac poginuo u ratu u Libanu.Manuel Char ima njemačko državljanstvo. Do 2005. godine bavio se kik boksom i postao prvak Evrope. Nakon toga je postao profi bokser. Nakon 21 profesionalne borbe bez poraza izašao je na ring protiv Vitali Klitschka i doživio poraz. Do ovog meča ima o je ukupno 31 borbu i doživio 4 poraza. U maju ove godine zbog dysplasie kukova, morao je obaviti operaciju u kojoj su mu ugrađena oba vještačka kuka.
Upornost nakon toga mu je pomogla da ostvari svoj san.
(izvor:express)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši