Biblioteka budućnosti
U Kini je otvorena biblioteka sa nevjerovatnih 1,2 miliona knjiga, a njena unutrašnjost ostavlja bez daha. Ova građevina izgleda nevjerovatno uz sferični auditorijom u samom centru bilioteke, čime podsjeća na veliko oko. Nalazi se u Binhai distriktu u Tienjinu i građena je na pet spratova.
Biblioteka predstavlja pravo remek-djelo savremene arhitekture.
Kada se govori o najljepšim bibliotekama na svetu, najčešće je svima prva pomisao veleljepna građevina iz prošlog vijeka, koja odiše težinom koju za sobom ostavljaju godine istorije.
Ipak, novootvorena biblioteka svakako zaslužuje da se nađe na listi najljepših biblioteka na svijetu.
Ova futuristička biblioteka se prostire na pet spratova, obuhvata 34.000 kvadratnih metara, dok joj je kapacitet nevjerovatnih 1,2 miliona knjiga. Ova biblioteka posjeduje čitaonice u prizemlju, dok se na spratovima iznad nalaze prostorije za sastanke i kancelarije, a na najvišim spratovima kompjuterski i audio studiji.
Nismo sigurni koliko bismo uspjeli da se fokusiramo na samo čitanje, jer bismo, vjerovatno, bili isuviše zauzeti oduševljavajući se ovim nesvakidašnjem zdanjem.
Prva dva sprata biblioteke čine čitaonice, knjige i prostori za dnevni boravak, dok se na spratovima iznad nalaze prostorije za sastanke, kancelarije, računarske i audio sobe i na krovu dva patiosa.
Dizajn ove građevine je nastao kao plod kolaboracije između holandske firme MVRDV i Tienjinskog insituta za urbano planiranje i dizajn, a izgradnja je trajala tri godine.
(izvor:nationalgeo)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši