Totalna ludost: Bejs skakači uskočili u avion u letu







Padobranci obično iskaču iz aviona. Međutim, ovi neustrašivi momci riješili su da malo promijene to pravila, pa su nakon skakanja sa litice u švajcarskim Alpima, još u letu, uskakali u avion.
U pitanju su takozvani „base jumping“ skokovi, najekstremnija padobranska disciplina koju karakterišu skokovi sa manjih visina što ih, zbog manjka prostora i vremena za manevrisanje, čini neuporedivo opasnijim od klasičnih skokova iz aviona.
Za ovu vrstu skokova, dovoljno je popeti se na visoku zgradu, most ili neku liticu, a slobodni pad dovodi do maksimalnog lučenja adrenalina. Skakači nose specijalna, široka odijela, koja podsjećaju na rastegljivu kožu letećih vjeverica, što dodatno pospješuje aerodinamiku pada i omogućava skakačima koliko toliko upravljanja tokom leta ka zemlji.
Za razliku od klasičnih padobranaca, ovi skakači nose samo jedan padobran, jer za rezervni nema mjesta, niti imaju vremena za njegovo otvaranje obzirom na male visine sa kojih se skače.
Ovakvi skokovi su veoma opasni i i se završavaju tragedijom, zbog čega su u mnogim zemljama zabranjeni, ili makar nije dozvoljen legalan pristup većini mjesta sa kojih bi skakači mogli da izvedu skok.
Dvojica mladića iz Francuske izveli su pravu vratolomiju u švajcarskim Alpima. Oni su u toku slobodnog pada uspjeli da uskoče kroz vrata aviona u letu i da se bezbjedno prizemlje u kabini letjelice. Ovim skokom podigli su ovaj ekstremni sport na jedan viši nivo, a nekima se samo od gledanja ovih slika zavrti u glavi.
Šta je Base jumping?
BASE je akronim sastavljen od početnih slova imenica Buildings (zgrade), Anntenas (antene), Spains (mostovi), Earth (zemlja – litice), koje predstavljaju četiri grupe lokacija sa kojih se izvode skokovi.
Minimalna visina za skok iz aviona iznosi 800 metara, dok BASE džamperi skaču sa svega 300 metara, a nerijetko i manjih visina. Njihov prosečan skok ne traje duže od 10-15 sekundi…
(izvor:express)
Smail Špago
(NovaSoboda.ba)

Komentariši