Junaci fair playa 2017.



Čast onome kome čast pripada.
Fudbaleri kluba VfL Kirchheim, koji se takmiči u jednoj opštinskoj ligi u regionu Stuttgarta, nagrađeni su nagradom za fairplay, za ponašanje u utakmici protiv fudbalera FTSV Kuchen, koja je odigrana krajem oktobra.
Kao domaćini na toj utakmici, nakon pet minuta igre su poveli sa 1:0 poslije jednog očiglednog previda sudije. Nakon sudara napadača domaćina sa golmanom gostiju, obojica su ostala da ležati na terenu, i bilo je jasno da obojici treba pružiti pomoć. Međutim, sudija je mahnuo rukom i pokazao da se igra nastavi. Igrači gostiju su stali, čudeći se odluci sudije, kao i igrači domaćina, a igrač kod koga se lopta našla tog trenutka, šutnuo ju je u nebranjeni gol. Vođstvo 1:0 za domaće. Sudija je pokazao na centar. Niko se nije radovao vođstvu, a nakon ukazane pomoći igračima, igrači gostujuće ekipe su morali krenuti sa centra. Na terenu se sve činilo nekako prazno i tiho. Jedna smiješna situacija.
U tom momentu, igrači Kirchheima su se pogledali, i nakon kratkog razgovora pala je odluka Kad su gosti krenuli sa centra, ni jedan njihov igrač se nije pomakao sa mjesta, a napadač gostiju je ušetao u gol. 1:1. Izjednačenje. Bilo je svima jasno da su igrači Kirchheima na taj način dozvolili protivniku da dođe do ravnoteže.
„Za nas je bilo jasno da nešto tako moramo uraditi. To je važno za naš sport“, jednogasna je bila izjava svih igrača domaćina nakon utakmice. Za ovakav postupak dobili su pohvale od protivnika.
Tek nakon toga počela se igrati prava utakmica. Gostujuća ekipa je došla do vođstva 2:3 u 85. minuti, a domaćini su uspjeli izjednačiti, pa čak u sudijskoj nadoknadi postići gol za pobjedu 4:3.
Akcija nije ostala nezapažena ni na nivou fudbalskog saveza u Stuttgartu, jer je bilo jasno da se ovakav potez mora nagraditi na neki način. Obzirom da se svakog mjeseca u okviru saveza dodjeljuje nagrada za fairplay, odlučeno je da se klubu uruči priznanje uz nagrade: jedna klupska torba, lopta i komplet dresova.
Fairplay se isplati uvijek. A ponekad, neposredno nakon toga, biva i nagrađen
(izvor:swr)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)


Komentariši