Mornar Popaj napunio 89.




Jedan od najhrabrijih momaka iz crtanih filmova nikada nije izgubio popularnost.
Slavni mornar Popaj se prvi put pojavio u stripu 17. januara 1929. godine. Bio je to Thimble Theatre comic strip, i od prvog trenutka Popaj je naišao na sjajne reakcije. Sutra ovaj snažni mornar čija snaga leži u spanaku slavi 89. rođendan.
Popaj i Oliva su bili stvarni ljudi. Elzee Segar je inspiraciju pronašao u svom rodnom gradu Česteru, Ilinois. Jednooki Frank Roki Figel je bio poznat kao čovjek koji voli da se bije i da puši. Figel je preminuo 1947. godine, a na njegovom nadgrobnom spomeniku piše “čovjek koji je bio glavna inspiracija za Popaja”. Oliva je zasnovana na Segarovoj komšinici Dori Paskel koja je bila veoma visoka i nosila je punđu.
Popaj je kao što je znato ubijedio djecu da jedu spanak, ali u prvoj verziji Popaja njegova snaga nije zavisila od spanaka, već od magične ptice koju bi morao da pomazi po glavi. U verziji 1930. godine Popaj je počeo jesti spanak kako bi postao snažan. Za vrijeme Velike depresije upotreba spanaka je porasla za 33 procenta zbog popularnosti Popaja jer je u periodu velike ekonomske krize narod bio željan hrane koja će im dati snagu. Povezanost spanaka i snage je prvi put objašnjena u jednom medicinskom magazinu iz 1870. godine, uz tvrdnju da spanak sadrži tačno 10 puta više željeza nego što ga stvarno ima. Dakle, sve je počelo od jedne (ne)namjerne laži. A istina je da mišića nema samo od spanaka.


(izvor:express)

Komentariši