Pola vijeka hardrocka













Muzički dinosaurusi su još uvijek vrlo moderni, pa čak kad danas žive bez ijednog skandala.
Bore su im kao u granitu uklesane, a kod malo bržih pokreta, ako još ikako, sijede kovrdže im se vrte naprijed i nazad, oko glave.
Ali, hej, dinosaurusi hardrocka imaju još uvijek nešto u sebi, i nakon punih 50 godina, još uvijek su magnet za milione fanova
Zašto su Deep Purple & Co. preživjeli svaki trend muzike, a danas su popularniji nego ikada?
Potreba za autentičnim stvarima raste i sve više se fokusira na brzi način života, smatra nekadašnji urednik časopisa „Hard Rock“ Götz Kuhnemund, sada urednik časopisa „Deaf Forever“.
Ljubitelji hardrocka i metalike nisu uvijek mladi i zeleni, ali ima jedna stvar koju svi dijele, osim ljubavi tvrdih rifova i grubih tekstova, to je žudnja da se izleti iz svakodnevnog života, pa makar to bilo samo na jednom koncertu. Biti divlji, biti čovjek, piti, urlati, izaći iz svakodnevnice, kao nekada njihovi idoli, koji su ispijali whisky sa drogama i hvalili se svojim ljubavnim dogodovštinama.
Ekscesni tipovi, kao Lemmy Klimster (Motorhead, umro 2015.) dostigli su, uprkos svemu, do sedamdesetih godina života, a drugi, kao što je bio Bon Scott (AC/DC, umro 1980.) otišli su još dok su još bili mladi. Već odavno su tvrdi momci promijenili pravac svog razmišljenja, i već dugo taj pravac više nije samo u rukama muškaraca.
Kraljica Metala Doro Pesch (53) kaže kako je prije 30 – 35 godina bila samo šačica žena u hardrocku i metalu, što se, u međuvremenu, čak i u publici, znatno promijenilo. I kaže, kako se ona lično, među muškarcima uvijek osjećala normalno i potpuno prihvaćena od muškaraca.
Još jedna prekretnica: Uvođenje sporta i konzumiranje povrća je novi „Rock'n'Roll, tvrdi bubnjar Metallica Lars Ulrich (54).
A kad se zavrti kukovima, više se ne valja zajedno sa 80 hiljada drugih u blatu, nego se bukira jedno krstarenje brodom „Full Metal“ sa veteranima festivala u Wackenu.
Prije samo nekoliko dana, Deep Purple, sa pjevačem Ian Gillanom, napunio je stadion u Sao Paolu u Brazilu.
Black Sabath (1968)
Značaj: Pretače metala. Oni su svirali muziku koja je kod slušalaca stvarala strah, kao kad gledaju horor filmove
Prodaja: Preko 100 miliona albuma
Skandali: Navodno je bend tokom jedne godine na kokain potrošio 75 hiljada dolara.
Legendarno: Na jednom nastupu 1982. godine pjevač Ozzy Osbourne je otkinuo glavu jednom šišmišu, jer je navodno mislio da je životinja od gume. Pjevač je također otkinuo glavu jednom golubu, kojeg je on, kao simbol mira, donio sa sobom na pregovore oko ugovora sa CBS medijskom kućom. A kad kod ugovora nije krenulo kako treba, ispljunuo je glavu goluba na krilo pregovarača sa suprotne strane.
Mora se poznavati: „Paranoid“, „Iron Man“, „N.I.M.“. Članovi grupe: Tony Iommi, Ozzy Osbourne, Geezer Butler i Bill Ward.
Danas: Prije godinu dana odsvirali su navodno njihov poslijednji koncert u Kelnu u Njemačkoj.
Deep Purple (1968)
Značaj: Sastav važi kao pretača hardrocka. Znak raspoznavanja: rifovi gitare i hamond orgulja
Prodaja: Preko 150 miliona albuma
Mora se poznavati: „Smoke on the Water“, „Child in the Time“, „Black Night“
Skandali: Kao niko drugi, gitarist Ritchie Blackmoore sa vječnim smradom. Tragično: Gitarista Tommy Bolin umro je 1976. godine, nekoliko mjeseci nakon raspada benda. Uzrok smrti: heroin i alkohol. Članovi grupe su se mjenali češće nego kod bilo kojeg drugog sastava.
Danas: Aktuelni album je osvojio 1. mjesto na Chart listi albuma. Petočlani sastav koji zajedno broji 344 godine, ponovo je na turneji. Koncert 8. jula u Mönchengladbachu, Njemačka.
Led Zeppelin (1968)
Značaj: Jedan od najuspješnijih hard rock satava, koji se razišao nakon smrti bubnjara John Bonhama.
Prodaja: Više od 300 miliona albuma
Skandali: Droge u prekomjernoj količini. Jimmy Page: „Prvo je došao kokain, onda heroin“. Dugo se širila glasina kako je pjevač Page, fan okultizma, u pjesmu „Stairway to Heaven“ ugradio satanske poruke. Krajem šezdesetih bend je motorima uletio  i provozao se kroz nobl hotel „Chateau Marmont Hotel“ u Los Angelesu.
Mora se poznavati: „Stairway to Heaven“, „Whole Lotta Love“, „Kashmir“, „Communication Break Down“.
Danas: Stalno najavljivani reunion, a čini se i za 50. rođendan, to je samo kao paket želja. Jedan tribute-band je na turneji, koji svira njihove stvari. U maju u Kelnu.
(izvor:express)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Komentariši