Negdje daleko: Kailash, sveta planina na Tibetu








Zbog duhovnog značaja planine Kailash na Tibetu, alpinistima je zabranjeno da se penju na nju. Dolazak na njen vrh smatra se svetogrđem i postoji vjerovanje da će se svaki takav pokušaj završiti smrću.
Planina Kailash nalazi se na sjevernom obronku planinskog lanca Himalaji i zauzima područje na zapadu Tibetanske visoravni, a visoka je 6.714 metara.
Sačinjena je od crnih stijena i svojom prirodnom simetrijom podsjeća na dragulj, zbog čega su joj Tibetanci dali ime Kang Rimpoche, što znači snježni dragulj. Područje oko planine Kailash je stjenovito i suho, prošarano mnogobrojnim rječicama i jezerima kristalno plave boje.
Ova planina je sveto mjesto, sveta planina u religiji Hindusa i Tibetanaca. Za njih je planina Kailash duhovni centar svijeta, jer iz nje izviru svete rijeke Indus, Sutlej i Bramaputra.
Hindusi vjeruju da na vrhu planine boravi gospodar Shiva, jedan od tri glavna božanstva u hinduističkoj religiji. Zbog svog duhovnog značaja, alpinistima je zabranjeno da se penju na ovu planinu. Kročenje na njen vrh smatra se svetogrđem i postoji vjerovanje da se svaki ovakav pokušaj završava smrću onoga ko pokuša to da uradi.
Svake godine, pripadnici budističke i hinduističke religije iz cijelog svijeta dolaze na hodočašće pod planinu. Hodočasnici kruže oko planine, izgovaraju svete molitve i meditiraju. Hinduisti, budisti, bonpoisti, džainisti i tantrički budisti dolaze do podnožja ove usamljene planine da bi u najdubljem strahopoštovanju prešli put molitvene kore. Sama kora znači veliki fizički i duhovni napor, zahtjeva izuzetna odricanja. Na tom putu, hodočasnici se suočavaju i s otiscima stopa u kamenu slavnog učitelja, pjesnika, filozofa i askete Milarepe (1052-1135).
Obilaskom kruga, na putu kore, i pripadnici različitih religija, hrišćani, muslimani i judaisti mogu razaznati prisustvo i svojih božanstava na tom mjestu, a ateisti imaju priliku da se u miru posvete sjećanjima i prizivanju svojih visokih ideala. Uslov za to je da putnik treba da osjeti da se nalazi u carstvu tako visoke realnosti, koja je po svemu važnija od njega samog. I da to poštuje. Onda će doživjeti i spoznati šta je okrepljenje i oslobođenje od čovjekovog zavaravanja ok častoljublja, bogatstva, sujete i punu svijest o tome da iskušenje moći i slave može duboko da izobliči čoveka i uništi mir njegove duše. Hodočašće traje tri dana, koliko je hodočasnicima potrebno da obiđu jedan krug oko planine u dužini od 52 kilometra.
Vjeruje se,  nakon što obiđe krug oko svete planine, pojedinac bude pročišćen od svih grijehova koje je uradio tokom života. Zbog duhovnog značaja, mitova i vjerovanja koja se vezuju za ovu svetu planinu, Kailash je danas postao poznata turistička destinacija turistima i avanturistima koji istražuju Himalaje i koji žele da upoznaju kulturu i duhovni život ovih naroda.
(Bergwelten
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši