Svečano otvorene 23. Zimske olimpijske igre u Pyeongchangu





Zimske olimpijske igre, 23. po redu, otvorene su danas spektakularnom ceremonijom na Olimpijskom stadionu u južnokorejskom Pyeongchangu.
U narednih 17 dana za 102 kompleta medalja boriće se 2.900 sportista iz 92 države, među kojim će biti četvoro bosanskohercegovačkih olimpijaca – Elvedina Muzaferija i Emir Lokmić u alpskom skijanju, te Tanja Karišik i Mladen Plakalović u skijaškom trčanju.
U svečanom defileu učesnika, prvi su na stadion po tradiciji ušli sportisti Grčke, a zadnji države domaćina, zajedno s olimpijcima iz Sjeverne Koreje. Preostale države na stadion su ulazile po korejskoj abecedi. Sportska delegacija Bosne i Hercegovine je izašla 30. po redu, a zastavu BiH je nosila najmlađa članica tima, 19-godišnja Visočanka Elvedina Muzaferija.
Svečanost se održala pod sloganom “Mir u pokretu”. Na programu ZOI biće zastupljeni – alpsko skijanje, biatlon, bob, snowboard, skijaško trčanje, hokej na ledu, ski skokovi, brzo klizanje, umjetničko klizanje, curling i skijanje slobodnim stilom.
Prava takmičanja na 23. zimskim olimpijskim igrama počela su juče kvalifikacijama u curlingu i skijaškim skokovima.
Takmičenja svakog dana igara počinje od 9 sati po lokalnom, odnosno u ponoć po našem vremenu.
Pyeongchang je za Sapporom 1972. i Naganom 1998. godine  treći grad u u Aziji, kome je povjerana organizacija Zimskih olimpijskih igara. Južna Koreja je već bila domaćin Letnjih olimpijskih igara 1988. godine, koje su održane u Seulu, a prvi put biće domaćin najznačajnijeg sportskog događaja u zimskim sportovima.
(Fena)

Komentariši