Svjetski rekord u umjetničkom klizanju, djelo Bolero klizača Deana

2018.


1984.
Prije 34 godine, tačnije 14. februara 1984. godine na Olimpijskim igrama u Sarajevu, Britanac Christopher Dean (59), i njegova partnericom na ledu Jayne Torwill (60), očarali su sportski svijet.
Njihov „Bolero“ savršeno sinhronizovan muzikom Maurice Ravela upisan je u istoriju sporta.
Dean i Torwill dobili su devet puta 6,0, najvišu ocjenu. Istorijski.
Dean je sad ponovo uradio to isto!
Legenda u umjetničkom klizanju radi kao koreograf na Floridi – i tvorac je novog svjetskog rekorda zlatnog para sa Olimpijade u Pyeongchangu, njemačkog para Savchenko – Massot.
Njemu je trebalo samo nedelju dana da im pokaže svoju koreografiju, a za to je dobio honorar manje od 10 hiljada eura, i jedan klizački par ponovo učinio zlatnim i besmrtnim.
Ne samo da su njihovi kostimi ljubičaste boje podsjećali na 1984. godinu, već je par ponovo pokazao savršenstvo na ledu.
Njemački klizači Aljona Savchenko i Bruno Massot oborili su sopstveni svjetski rekord i okitili se zlatnom medaljom na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u konkurenciji sportskih parova.
Nakon kratkog programa Savchenko i Massot su bili četvrti, ali su sve to nadoknadili u slobodnom programu i zasluženo stigli do zlata i do 235,90 bodova, što je novi svjetski rekord.


(spagos)

Komentariši