Iz svijeta životinja: Sinhrono plivanje

Britanska televizija BBC je pripremila novu seriju od šest emisija, putovanja u podvodni svijet pod naslovom „Plava planeta“. Toliko okeana jednom filmskom serijom do sada još nikada nije bilo obuhvaćeno.
Uz jednu sofisticiranu filmsku tehnologiju, filmski stvaraoci su zaronili podmornicama u dubine Antarktičkog okeana. Sa posebnom tehnikom pratili su kitove, ajkule i delfine, kao što je prikazano na fotografiji u prilogu.
Sa tehnikom endoskopije snimili su najmanje morske životinje. Pri tome je preduzeto ukupno 125 ekspedicija u 39 zemalja svijeta, provedeno je preko 6000 sati pod vodom. Pri tome je snimljen skoro svaki kutak pod morem, od poznatih obala, pa sve do dubokog mora.
Ovom naporu, strašću i angažmanu, mogu biti zahvalni svi gledaoci serijala, jer njime stiču uvid u najneobičnije detalje života pod vodom, bliže nego ikad do sada. To su priče koje suočavaju sa aktuelnim problemima okeana, sa ogromnim podvodnim prostorima punim plastike, sa razornim nestajanjem koralnih grebena, i dalekosežnih posljedica zagrijavanja okeana. Serija nam jasno pokazuje zašto stanje zdravlja naših mora utiče na sve nas.
(spiegel)
(Novasloboda.ba)

Komentariši