Negdje daleko: Mega kolonija sa milion i po pingvina





Danger ostrva su u normalnim prilikama nepristupačna za ljude zbog slojevitog leda. A kad se tamo pojavila jedna rijetka pukotina u ledenom oklopu, to je dalo mogućnost jednom istraživačkom timu da prodre do ostrva, tamo gdje do sada niko nije bio, i pri tome prikupila nevjerovatna iskustva.
Otkrili su prije svega, jednu ogromnu koloniju pingvina na Antaktiku, što je i same naučnike iznenadilo.
Na usamljenom Danger ostrvu na istoku Antarktičkog poluostrva pronašli su takozvanu mega koloniju sa oko milion i po Adelijskih pingvina (pingvina sa dugim repom). Samo 160 kilometara zapadno od ovog arhipelaga, broj pingvina se smanjuje zbog topljenja leda, napisali su stručnjaci u časopisu “Scinetic Reports”.
Znalo se da ovi mali pingvini sa bijelim stomakom, crnom glavom i bijelim okvirom oko očiju žive na najmanje devet ostrva u Wedelovom moru. A sad se ispostavilo da je njihov broj daleko veći nego što se pretpostavljalo.
Do ovog otkrića naučnici iz SAD, Francuske i Velike Britanije došli su uz pomoć analize satelitskih snimaka NASA. U početku su mislili da se radi o nekoj greški, ali povećana rezolucija satelitskih snimaka je pokazala da su naučnici napravili značajno otkriće.
Okolina je zbog debelih ledenih slojeva nepristupačna, ali su naučnici u decembru 2015. godine uspjeli proći kroz otvor na ledenom oklopu, i pristupili ovom ostrvu. Uz pomoć dronova, pravili su snimke i došli do broja pingvina, broja njihovih gnijezda. Pri tome su utvrdili da se ovdje nalazi 751.527 parova pingvina, što je više nego na čitavom ostalom dijelu Antarktičkog poluostrva, regionu na sjeveru Antarktika. Adelijski pingvine žive razasuti po Antarktiku, u zajednicama čiji broj je po dosadašnjim saznanjima opadao. Nova otkrića pokazuju jasan kontrast prema dosadašnjim studijama.
Razlog opadanja broja pingvina nije poznat, ali se pretpostavlja da to može biti promjena klime, pretjerano ribarenje i direktne smetnje od strane ljudi. Naučnici su posebno zabrinuti zbog povećanog ribarskog krivolova. Inače, glavna hrana ovih pingvina su rakovi.
(welt)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši