Joshua protiv Parkera: Meč za objedinjavanje titula u superteškoj kategoriji


Boks meč u superteškoj kategoriji Antony Joshua (Velika Britanija) protiv Josepha Parkera (Novi Zeland) održaće se večeras, 31. marta, sa početkom od 22:50 sati na Principality stadion u Cardiffu koji može primiti 78 hiljada gledalaca. Na istom mjestu je Anthony Joshua prošle godine uspješno obranio svoje titule protiv Francuza kamerunskog porijekla, Carlosa Takame.
Britanskom prvaku prema IBF-u, WBA-u i IBO-u, večeras će se suprotstavitiNovozelanđanin Joseph Parker, prvak prema WBO-u, koji se prošle godine naslov prvaka osvojio u meču protiv Hughieja Furyja u Manchesteru, te tako napravio korak prema toliko očekivanoj borbi protiv današnjeg protivnika.
Večeras, nakon meča, sve bokserske titule usuperteškoj kategoriji biti će objedinjene kod jednog boksera. Anthony Joshua siguran je da će osvojiti i posljednji pojas koji mu nedostaje te da će sa WBO titulom i službeno postati najbolji bokser na svijetu. Tvrdi da će slomiti Parkera dok bude u naletu, kontrirati mu, uzvratiti udarce. Istovremeno Parker se nada da će Joshuu imati u šaci nakon osme ili devete runde.
Bez obzira na sve, Joshua ne negira da ga čeka teška borba, jedna od najtežih u karijeri, ali je istovremeno izjavio da je dosta toga naučio od Wladimira Klitschka, posebno kako ostati željan borbe, te usavršavati se sa vremenom. S druge strane, Parker, iako je pobjeđivao, nije ostavio impresivan utisak u posljednje tri borbe, što jebilo uzrokovano problemima s laktom, a u međuvremenu riješeno uz nekoliko operacija. Sada je potpuno spreman i u punoj formi, vratio je brzinu i snagu i potpuno mu je jasno što se dobija, ili gubi, u ovom jednom meču. Tvrdi da će iskoristiti svoju šansu ako uzdrma Joshuu, te da mu neće dati šansu da se sabere i oporavi.
Za podsjećanje: Anthony Joshua (199 cm, raspon ruku 208 cm), svoj IBF superteški pojas osvojio je u aprilu 2016. godine, kada je tehničkim nokautom svladao Amerikanca Charlesa Martina, a krajem aprila 2017.godine u sjajnom meču pobijedio Wladimira Klitschka te obranio isti, ali se i okitio naslovom najboljeg svjetskog superteškaša prema verzijama IBO i WBA (Super).
Joshua do danas ima fantastičan omjer pobjeda i poraza (20-0), a sve pobjede jeostvario nokautom ili tehničkim nokautom. Poput Joshue, Joseph Parker (193 cm, raspon ruku 198 cm) također je neporažen (24-0), a svoj pojas prema WBO osvojio je krajem 2016. godine protiv odličnog Andyja Ruiza. Nakon toga Parker je dvaput obranio titulu protiv Răzvana Cojanua i Tysona Furyja.
(eurosport)

Komentariši