Svijet je čudesno mjesto: Zaustavljeni trenutak

Jedan dječak u kupaćim gaćicama bježi pred polarnim medvjedom preko santi leda? Scena djeluje vrlo stvarno. Međutim, snimljena je u zapjenušanom vodotoku rijeke Yamuni u Indiji, a dječak, jedan mali Indijac, uprkos očiglednoj zagađenosti vode, odlučio se na kupanje u njoj?
Nešto zastrašujuće. Međutim, ne radi se o glavi neke bebe, nego o glavi jedne lutke. Mjesto radnje, takođe, zagađeni vodotok rijeke Yamuni u Indiji. Samo u zadnjih nekoliko dana tamošnji aktivisti za zaštitu okoline zaustavili su i vratili nazad 150 kamiona napunjenih otpadom, koje su, kao i prethodnih dana trebali jednostavno iskipovati u rijeku.
Snijeg, i to kakav, u Tokiju. Tačno na prvi dan proljeća. Pješaci su se sakrili ispod providnih kišobrana, želeći uživati u pogledu.
Instalacija svijetla u Frankfurtu, pod nazivom „Frankfurt Fades“ umjetnika Philippa Geista, kojom je na fasadama okolnih zdrada priredio pravi festival boja. Uz to su mnoge zgrade u Frankfurtu i Offenbachu bile iluminirane.
U Kandaharu u Afganistanu demineri na putu u područje na jugoistoku zemlje, koje trebaju deminirati. Puno sreće!
Nedavno smo pisali o presušenih kanalima u Veneciji. Samo nekoliko sedmica kasnije, Venecija pod vodom. Poplava. Ne samo kanali, nego i gradske ulice i trgovi.
Selfie na zelenoj rijeci. Ne radi se o nekoj Green River, nego o rijeci Chicago River, koja je u povodu St. Patrick dana obojena u zeleno. Naravno, mnogi su to iskoristili da selfijem ovjekovječe ovaj čudesni trenutak.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši