Fabrika za baterije električnih automobila uskoro u NjemačkojKineski proizvođač baterija za električne automobile CATL traži pogodnu lokaciju za izgradnju fabrike u Evropi. Pri tome im je vrlo važno da fabrika bude u blizini proiđvođača ovakve vrste automobila.
CATL (Comtemporary Amperex Technology Co. Limited) je najveći svjetski proizvođač baterijskih ćelija, a nalazi se uj mjestu Ningde, na istoku Kine. Obzirom da njemački proizvođači automobila sve više ulaze u proizvodnju električnih automobila, i imaju veliku potrebu za akumulatorima električne energije, kineski proizvođač ispituje mogućnosti izgradnje jedne ovakve fabrike u Njemačkoj. Samo VW će do 2025. godine imati potrebu za kapacitetom od 150 Gwh (Gigawattsati).
Odluka će pasti narednih dana, a kao zainteresovani javljaju se još i Poljska i Mađarska. Obzirom na već postojeće kapacitete za proizvodnju elekrtične energije iz regenarativnih izvora, velika je vjerovatnoća da će se fabrika, ipak, praviti u Njemačkoj.
Energetski zahtjevi kod proizvodnje baterijskih ćelija su veoma značajni. U istočnoj Evropi, električna energija se proizvodi pretežno od uglja, nafte ili gasa. Nasuprot tome, u Njemačkoj obnovljiva energija u ukupnoj proizvodnji električne energije već ima udio blizu jedne trećine, a računa se da će do 2030. godine porasti na 50 posto.
Glavna fabrika CATL u kineskom Ningdeu očekuje da će već 2019. godine postići kapacitet od 50 Gwh. Izlazak na berzu bi im trebao omogućiti investicije za izgradnju daljih kapaciteta.
Svoju veličinu CATL u Kini zahvaljuje zaštiti države. Proizvođači automobila, koji svoje elektro automobile žele prodavati u Kini, moraju ugrađivati beterijske ćelije, koje se nalaze na državnoj „bijaloj listi“, a tu listu vodi CATL.
Njemački proizvođači elektro automobila, s druge strane, već su odustali od vlastite proizvodnje ovih ćelija, i izgradnje vlastitih fabrike te vrste.
Nove tehnologije u svijetu već grabe krupnim koracima.
(focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši