Aktuelni leksikon: Cool Biz
Različite kulture imaju različite načine kako izaći na kraj sa vrućinom. Na Bermudima kratke pantalone uz odijelo nisu ništa neobično, u Španiji se ljudi provode jednupopodnevnu siestu, a u Italiji čak i bankarski službenici tokom ljeta imaju košuljuraskopčanu do pupka.
U Japanu prkose toplom vremenu uključivanjem klima uređaja i hlađenjem prostorija na osjetljivih 16 stepeni Celzijusa. Tako se jedino mogu održati strogo pravila odjevanja poslovnih ljudi po kojem se od žena zahtijeva da nose pantalone. Muškarci ni u kom slučaju ne smiju zaboraviti kravatu.
Iako je lijepo dočepati se finog posla u birou, to ipak ima jedan ozbiljan nedostatak. Košulja mora biti zakopčana do gornjeg dugmeta, a kravata je obavezna. U ljetnim mjesecima, uz takav način odijevanja, tjelesna temperatura poraste barem za 2 stepena. Zbog toga je japansko Ministarstvo za zaštitu okoline još 2005. godine počelo jednu kampanju pod nazivom Cool Biz, koja poslovnim ljudima omogućava da se od maja do oktobra oblače malo opuštenije, baš iz razloga zaštite okoline. Cilj, manja potrošnja energije za hlađenje prostorija.
Trajalo je sasvim kratko dok se Cool Biz nije sasvim udomaćio. To se čak prenijelo i na političare, tako da danas nije ništa neobično, na zvaničnim susretima, u ljetnim mjesecima vidjeti japanskog političara bez kravate.
(sdz)

Komentariši