Spomenik radosti života

Jedan po svemu jedinstveni spomenik u Salt Lake Cityju u SAD prikazuje dječaka kako skače u vis iz njegovih invalidskih kolica. Dječak je najveći dio svog života, koji je trajao svega deset godina, proveo u kolicima.
Matthew Stanford Robinson bi ove godine napunio 30 godina. Ovaj svijet je napustio prije dvadeset godina, kada mu je bilo svega deset.
Najteže što roditelji mogu doživjeti u svom životu je sahrana vlastitog djeteta.
Matthew je od rođenja bio invalid, zbog nedostatka kisika prilikom njegovog rođenja. Bio je slijep, većim dijelom paralizovan, mogao je reći samo nekoliko riječi i čitav svoj kratki život sjedio je u kolicima.
Otac Ernest Robinson, po zanimanju vajar, želio je svom sinu podići spomenik za vječnost, sam je osmislio izgled spomenika i takav napravio.
„Oslobođen od invalidskih kolica, Matthew se podiže uvis prema nebu, sa jednom ispruženom rukom. Sada je oslobođen i od ovozemaljskih opterećenja“.
„Spomenik ne bi trebao biti ni depresivan niti tužan. On bi trebao da zrači radošću i snagom. Zato, jer je upravi takav bio i Matthew tokom njegovog kratkog života. Dječak je bio stalno nasmijan, volio je prirodu, a njegovoj porodici, učitelju i školskim drugovima poklanjao je mnogo radosti“, napisao je otac na stranici njegove zadužbine „Ability“ – „Sposobnost“.
(enjoyutah)
(NovaSloboda.ba)

Komentariši