Kome je sudbine…







Most u Genovi se srušio, utvrđuju se uzroci pada mosta u kome su život izgubile 42 osobe.
Vozač jednog kamiona je uspio zakočiti neposredno pred ambisom: „Vidio sam kako most pada“
Nekoliko metara pred njegovim kamionom otvorio se ponor. Vozač malog kamiona uspio je blagovremeno zakočiti, dok most Ponte Morandi pred njegovim očima rušio. Dan poslije tragedije 27. godišnji vozač, pom imenu Luigi, opisao je katastrofu onako kako je on to vidio i doživio.
Plavo zeleni kamion stoji na mostu a pred njim zijeva ogromna provalija, duboka 40 metara. To su slike apokalipse koje su postale simbol poražavajućeg pada Ponte Morandi u Genovi.
Kamion firme Basko stoji još uvijek pred ostacima nekadašnjeg mosta, a vozač kamiona u međuvremenu je kod kuće, sa svojom porodicom.
Tjelesno je netaknut, ali je još uvijek u šoku, tvrdi poslodavac vozača, kako pišu italijanske novine „Secolo d'Italia“.
Autoput, koji na ovom dijelu vodi preko mosta, u utorak popodne je po običaju bio pun. Sudbina je htjela da je neposredno prije mjesta pada kamion preticalo jedno vozilo, pa je vozač stoga je morao prikočiti. Osim toga vozila, i sva ostala vozila koja su ga preticala i vozili lijevom trakom prošli su ga i nestajali u ambisu. Tada je on naglo zakočio, mjenjač ubacio u rikverc, i vratio kamion jedan metar unazad. Njegov kamion se zaustavio u zadnjoj sekundi, kako to i slike sa mosta prikazuju.
“Čim sam stao, otvorio sam vrata kamiona i počeo bježati nazad”. Trčao je, po jakoj kiši, do jednog tunela na autoputu, i tek tu je osjetio sigurnost.
Kao on, tako su i mnogi drugi vozači, koji su se zaustavili ispred provalije, izlazili su iz vozila i trčali prema nazad. Neki kamioni i vozila se vide na slikama, neposredno poslije katastrofe.
Prema pisanju novina Luigi stoji na raspolaganju istražiteljima. U ovom trenutku, ne želi se podsjećati na užas koji se odigravao pred njegovim očima.
(izvori: Secollo D Italia, La Republica)
(web)


Komentariši