Taj čudesni svijet: Slike dana

Gusto zbijena goveda na jednoj farmi u Neu Anspachu u Hessenu (Njemačka), još samo prije nekoliko dana tražila su hlada, kako bi se barem malo rashladili od vrućina koje su vladale sedmicama. Na fotografiji snimljenoj u kasno popodne, životinje bacaju duge sjenke. Konačno je došlo do zahlađenja, a ostale su slike, kao sjećanje na jedno dugo toplo ljeto.
Ovi, ne baš tako previše obučeni muškarci plešu duž ulica Nagoye u Japanu, gdje se upravo održavao najveći plesni festival u Japanu. Na “Nippon Domannaka Festivalu” učešća je uzelo oko 23 hiljade plesača, pred oko 2 miliona gledalaca uz ulice ovoga grada.
Muškarci u uniformama iz Prvog svjetskog rata učestvovali su u okviru rekonstrukcije bitke kod Verduna na jednoj paradi. Stotine dobrovoljaca iz 18 zemalja sakupili su se u francuskom gradu Verdunu, ovog puka Prvog svjetskog rata.
Izbjeglice u Južnoj Americi. Jedna žena kiz Venecuele stoji na granici između Ecuadora i Perua. Ekvadorska vlada im je pripremila autobuse u kojima će proputovati preko ove zemlje do granice sa Peruaom. Međutim, mnogi od izbjeglica namjerno odugovlače sa proputvanjem, pošto znaju da na graničnom prelazu u Peru moraju pokazati pasoš. Druge izbjeglice, isti problemi.
Kraj ljeta je vrijeme za različite tradicionalne priredbe. Na slici je prikazan Trey Benton III iz Rock Islanda, u vrijeme “PRCA Xtreme Bulls” na “Kitsap Country Fair & Stampede” u Silverdaleu, u trenutku kad bud zbačen sa jednog bika. Stari dobri kaubojski običaji, nama poznati barem iz nekadašnjih western filmova.
U Katmanduu u Nepalu, dvojica članova nepalskog “LGBT Community! Pripremaju se za “Gay Pride paradu”. Na “Gay Jatra” godišnjoj svečanosti za Hinduse i Budiste, bili su nošeni kostimi i maske u bojama radosti.
U stavu mirno. U kineskom gradu Wuxi jedna guska je zauzela stav mirno, iza stroja polaznika vojne akademije. Ako je i od guske, sasvim je dovoljno.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši