Najljepše strane jeseni

Ljeto se bliži svome kraju, a jesen daje znakove de je tu u blizini, dok šume počinju lagano da mijenjaju boje. Meteorološki početak jeseni je već početkom septembra, a prvi znaci dolaska jeseni pored promjene boja u prirodi je i pojava rane jutarnje magle. Na slici pogled na boje jeseni u Rheinland Pfalzu, njemačkoj pokrajini.
Dokle pogled doseže vidljiva je jesenja šumska igra boja, a u pozadini magla, preko doline Crnih planina na jugoistoku Walesa.
Čak i magla ima svoju vlastitu igru boja, a tokom zalaska sunca pojavila se u nježnoj roza boji, tako da se na prvi pogled čini da bi se od dolinom razasute magle mogla saviti ukusna šećerna vuna.
A na sljedećoj fotografiji nedostaju samo robusne stijene i stražnja figura u prednjem planu, a tada Casper Cavid Friedrichov “Putnik preko mora magle” ne bi gledao na Švicarsku Saksoniju u Njemačkoj, nego na Butleigh Moor u Engleskoj.
Nakon mora magle dalje, preko planina: Jezero u magli. U St. Moritzu u Švicarskoj pruža se fantastičan pogled sa pristaništa na jezeru Stazs, na šarene šume i sniježne planinske vrhunce.
Mali tržni grad Leiben nalazi se u Donjoj Austriji, a župna crkva upravo tone u maglu. Sve to je jesen dodatno ukrasila svojim bojama.
“Čudno je lutati u magli” znao je dobro Hermann Hesse rođen na Schwarzwaldu, Crnoj Šumi, koji se kasnije nastanio u švicarskom kanton Tessin. Slika je snimljena u mjestu Bülach, u sjevernijem kantonu Zürich.
Slijedi slika snimljena na istoku Njemačke. Ona pokazuje drvored u jutarnjoj magli u blizini grada sa gotovo pjsničkim imenom Müllrose, u Brandenburgu.
A onda opet nazad u kanton Zürich, koji nam daruje ovaj čudesni pogled. Podsjeća na izgled biblijskog neba iznad Crvenog mora. Za podjelu magle kriv je avion, koji se spustio na obližnji aerodrom u Zürichu.
Da li negdje nešto gori? – pitanje je koje se nameće samo po sebi, nakon prvog pogleda na možda najljepšu fotografiju u ovoj galeriji. Odgovor je odričan. Drvo ispred jesenje magle stoji na padini jednog brežuljka. Nažalost, autor fotografije nije poznat. A ono što se sa sigurnošću može ustvrditi, ovo mjesto se nalazi u Švicarskoj…
…koja je, usput rečeno, kao dušu dala za za slike autentične magle, bogate bojama. A da ne bi zaboravili da magla, kao i jesen, može biti i siva i tužna, pokazano je upravo na ovoj slici. Kvrgavo drvo na rubu puta upotpunjava tužni snimak iz Trachwalda u kantonu Bern.
Fotografija zalaska sunca u Branenburgu odiše zastrašujućom ljepotom, a crvena točka donekle   podsjeća na oko Sauronsa iz “Lorda prstenova”.
I na kraju, jedna svijetlija i prijatnija fotografija brda iznad doline rijeke Neckar. Čini se, kao da se magla spustila niz brdo, a onda se raspršila ravnicom. Baš ovakvu jesen i priželjkujemo.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)


Komentariši