Prvi koraci na nesigurnim nogama

Da li će se slično događati i kod nas, u neko dogledno vrijeme, da se u jednom zoološkom vrtu nađu krava i tele, kako bi djeca saznala od koga dolazi mlijeko. Ili će, kako se to već u vicu priča, pitati: „Ako se od bijele krave dobija mlijeko, da li se od crne krave dobija kafa?“
U stvari, na slici se radi o jednoj rijetkoj vrsti krava koja se zove Banteng, a potiču sa ostrva Java u Indoneziji. Krava sa slike, nalazi se u Zoološkom vrtu u Kelnu, Njemačka, a krajem avgusta na svijet je donijela tele, koje je, u stvari, telac, dobilo je ime Pambajeng, što bi u prevodu, sa jezika kojim se govori na Javi, imalo značenje „prvorođenče“. Zajedno sa njegovom mamom, sa malo evropejskijim imenom Ornella, ocem Buddyjem i tetkom Orphelijom, tele živi u novom smještaju, koje im je uprava Zoo vrta izgradila povodom proširenja porodice. Tele je doduše još nesigurno na nogama, posrne ponekad, ali svaki dan postaje snažnije i sigurnije. Prema riječima nadležnih iz Zoo vrta, tele će kasnije dobiti malo tamniju boju krzna.
Krave iz vrste Banteng važe kao najljepša vrsta krava na svijetu, a od strane Svjetske organizacije za zaštitu prirode označene su kao veoma ugrožena vrsta. Širom svijeta nalazi još svega između 5 i 8 hiljada grla, koje žive u malim grupama. Uništavanjem prašuma i ukrštavanjem ove vrste sa domaćim kravama, kao i stočne bolesti, glavni su uzroci nestanka ove vrste krava.
(ksta)


(NovaSloboda.ba)

Komentariši