Taj čudesni svijet: Slike dana

Penzioner Karl Sperber (78) iz Burgerbacha u Bayernu, stoji u sred njegovog grada od papira, kojeg gradi već skoro 65 godina. Njegova „metropola“ sadrži skoro 4 hiljade objekata koje je sam napravio, i smjestio unutar svoje vlastite metropole.
Iako su širom svijeta proteklih dana protunjali mnogi uragani, slike rušilačke snage koje je napravio tajfun „Jebi“ u Japanu još uvjek nalaze svoje mjesto na stranicama medija. Na slici je situacija na jednom skladištu teških kontejnera u japanskoj Osaki, koje je snažni tajfun povaljao kao igračke.
Zidno slikarstvo, ili kako se to danas češće kaže „Street art“, krasi jedan oronuli zid u španskoj luci Ferrol. Umjetnik Eduardo Hermida pokrenuo je godišnji „Street art“ festival pun ljutnje zbog toga što je njegov kvart u gradu do sada ostao potpuno zanemaren.
Negdje tajfuni i uragani, a na drugoj strani monsunske kiše i polave. Na slici radnici čiste posljedice lavine blata i vode u kineskom gradu Mengdongu, u provinciji Yunan. Teške monsunske kiše pokrenule su poplavu kaja je na svom putu uniištavala sve, šta je stigla, Poginuulo je pet , a povrijeđeno sedam osoba.
Izgorjeli Nacionalni muzej Brazila u Rio de Janeiro, na slici napravljenoj dronom. Nakon katastrofalnog požara uništeno je preko 20 miliona eksponata. Posebno tužno: Najvažniji muzej prirode Južne Amerike početkom juna je proslavio 200 godina postojanja. Po običaju, uzrok požara je još nepoznat.
Radnik na berbi prvih grozdova u vinogradu „Moulin a vent“ u istočnom francuskom regionu Beaujolais. Zbog klimatskih promjena grožđe se tamo bere po noći. Kažu da se na taj način sprječava, da dnevna vrućina pokvari grožđe.
Platforma vidikovac „Forum: terra nova“ je multifunkcionalna zgrada na sjevernom obodu dnevnog kopa rudnika mrkog uglja Hambach u Njemačkoj. Ona je samo dio novog parka koji se će se graditi uzduž ogromne iskopine. Naravno, sve to je planirano za period nakon prestanka rada dnevnog kopa. Do kraja ovog vijeka, kako kažu planeri, ovdje će se izgraditi jedno veliko jezero sa svim pratećim sadržajima za odmor i razonodu. A tada će pogled biti pun idile. Pa ko dočeka, dočeka?
(web)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)



Komentariši