Putovanje kroz vrijeme: Nekad i sad sa iste pozicije – Musala

Mostar nekad i sad, fotografije sa iste pozicije u vremenskom razmaku od nekoliko decenija, do punog stoljeća. Fotografija nikad nije dosta, kao i pogleda u blisku ili dalju prošlost, onoliko daleku, koliko to dozvoljavaju fotografije napravljene nekada u našem gradu, od strane znanih i neznanih fotografa.
Danas uporedni pogled na Musalu iz 1883. i 2015. godine.
U Mostaru je imenom Musala nazvan trg, koji je u kasnijem periodu izgrađen na mjestu nekadašnje Musale. Zaokružena Ćose Jahja hodžinom džamijom, Gradskim kupatilom, hotel “Neretvom”, Gradskim parkom i Alajbegovića česmom, Musala čini i danas centralni fokus mostarske čaršije.
Relativno mali prostor, ali po specifičnosti i formi, sa objektima na kojima se isprepliću stilovi orijentalne i zapadne arhitekture, Musala, sa svojom okolinom, predstavlja svojevrstan urbanistički ambijent. Meraja pod otvorenim nebom, kako se odvajkada govorilo za Musalu, preživjela je sve tokove istorijskih zbivanja i događanja i od Osmanlijske vladavine, do današanjih dana, pretrpjela mnoge izmjene (iz teksta Hilmije Šiširaka, Mostar, čaršija kakve više nema).
Tokom ratnih zbivanja, 1992. i 1993. godine, čitava Musala, sa svim objektima na njoj, doživjela je najtežu devastaciju.
Do nastanka fotografije 2015. godine, obnovljena je zgrada Muzičke škole, vakufska zgrada, započeta, pa zaustavljena obnova hotela Neretva, a obnova je ponovo započeta do momenta nastanka ovog teksta. U momentu nastanka fotografije u toku su bili radovi na uređenju partera, koji su završeni.
Priredili: Smail Špago, Tibor Vrančić, Ismail Braco Čamara
(Novasloboda.ba)

Komentariši