Za dobro jutro

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu klix.ba dana 24.oktobra 2018.)
Zamjena za kafu
Napici za dobro jutro: Razbudite se uz med, limun, cveklu, tamjan, zeleni čaj…
Većina ljudi jutro započinje kafom kako bi se što prije razbudili. Međutim, konzumiranje kofeina ima brojne utjecaje na svakodnevnicu i organizam čovjeka, zbog čega vam donosimo nekoliko napitaka koji su izuzetno zdravi, a mogu brzo podići energiju.
Med i limun umjesto kafe
Na broju jedan je topli napitak od meda i limuna koji će potaknuti vaše dobro raspoloženje za cijeli dan, a pritom je veoma ukusan.

Sve što vam treba su med, sok od pola limuna i šoljica vode. Sve sastojke izmiješajte i popijte umjesto kafe. Ovaj napitak suzbit će svaki jutarnji osjećaj umora i pospanosti, a pored toga jača i imunološki sistem.

Cvekla poboljšava koncentraciju
Odličan napitak za vraćanje energije, pogotovo ukoliko patite od nedostatka željeza, je sok od cvekle. Ovaj napitak odlično djeluje na mozak jer poboljšava koncentraciju i memoriju.

Sve što vam treba su cvekla, jabuka i mrkva. Jednostavno izmiksajte sve sastojke u blenderu i dodajte hladnu vodu. Sastojke koristite po želji.

Ledeni čaj s tamjanom
Za vrijeme hladnijih dana ledeni čaj s limunom i tamjanom će vam popraviti raspoloženje i ojačati imunološki sistem. Čaj pripremite tako što ćete zagrijati šoljicu vode s grančicom tamjana i prstohvatom cimeta.

Kada voda zavrije stavite u nju vrećicu crnog čaja. Nakon tri minute izvadite vrećicu i na kraju dodajte u napitak naribanu limunovu koru. Sok iscijedite i pijte.

Sušeni zeleni čaj
Zeleni čaj oduvijek je poznat kao zamjena za kafu jer sadrži kofein. Upravo zbog kofeina zeleni čaj popravlja raspoloženje i vraća energiju.

Za pripremu napitka od sušenog zelenog čaja potrebno vam je pola šoljice vode, kašika matche praha koji je ustvari prah listova zelenog čaja, pola šoljice kravljeg mlijeka, pola šoljice kokosovog mlijeka, med i nekoliko kapi ekstrakta vanilije.

U šoljicu stavite matche prah i prelijte ga ključalom vodom te dobro promiješajte. Kravlje i kokosovo mlijeko zagrijte s vanilijom i medom te u njega ubacite pripremljenu matchu i promiješajte.

Smoothie od maline ili kupine

Oni koji imaju malo više vremena, a bude se gladni, mogu se razbuditi uz smoothie od kupina ili malina.

Potrebno vam je nekoliko malina ili kupina, 200 mililitara jogurta, a može i kefir, dvije-tri kašičice meda, 50 mililitara mlijeka, malo šećera od vanilije i nekoliko kapi limunovog soka.

Jedno stavno sve sastojke stavite u blender i dobro izmiksajte. Takav napitak spreman je za konzumaciju i pokrenut će vaš metabolizam već od ranog jutra.

(klix.ba)


Komentariši