U indiji otkrivena najviša statua na svijetu



U Indiji je otkrivena najviša statua na svijetu, visoka 182 metra, koštala je 430 miliona dolara, a posvećena je lideru Sardaru Vallabhbhaiju Patelu
Smještena je u zapadnoj državi Gujarat i prekrivena bronzom. Premijer Narendra Modi kazao je kako će statua jedinstva služiti kao velika turistička atrakcija, ali su neki kazali kako je ovo “bacanje” javnog novca, tvrdeći da su se sredstva iz budžeta mogla iskoristiti u bolje svrhe.
Otkrivajući statuu, premijer je kazao da je ona simbol indijskog integriteta i rješenja. Iz aviona je ispuštano cvijeće na nju. Vlada Gujarata je platila više od polovine iznosa, dok je ostalo prikupljeno od federalne vlade i donacija.
Statua je visine kao skoro dva Kipa slobode u New Yorku, a nadmašila je i visinu kipa Spring Temple Buddha u Indiji (128 metara).
Kako kažu, ni ova statua neće zadugo ostati najduža. Vlada zapadne države Maharashtre gradi memorijal ratniku i kralju Šivaji, koji će navodno biti visok 190 metara.
Patel je bio prvi ministar unutrašnjih poslova i vicepremijer Indije. Bio poznat kao “Iron Man Indije”, koji je uvjerio države da se ujedine i postanu dio nezavisne indijske države.
Očekuje se da će njegov kip privući 2,5 miliona turista godišnja, što će itekako pomoći razvoju ekonomije. Posjetioci će se moći popeti na galeriju, koja se nalazi u visini njegovih grudi i imati pogled sa 153 metara visine.
(express)
(NovaSloboda.ba)

Komentariši