Trajanje glumačke prolaznosti


(Tekst koji slijedi objavljen je na portalu klix.ba, 9. novembra 2018.)
Okovani Zijah Sokolović prošetao Sarajevom, građanima poklonio nesvakidašnji performans
Kako bi obilježio trajanje glumačke prolaznosti, bh. glumac Zijah A. Sokolović prošetao je Sarajevom okovan u daske koje život znače sve vrijeme govoreći dijelove teksta iz kultne predstave "Glumac… je glumac… je glumac".
Ispred i iza njega bila su po dva bubnjara, a iza u koloni oni koji žive za pozorište, oni koji žive od pozorišta, oni koji vole pozorište, oni koje zanima pozorište i slučajni prolaznici.
Zijah Sokolović krenuo je od Centra za kulturu u Jelićevoj ulici gdje je bilo prvo Pozorište za djecu grada Sarajeva u kojem je Zijah, u predstavi "Čiča Tomina koliba", odigrao svoju prvu pozorišnu ulogu. Kolona je išla do Kamernog teatra 55 gdje je bilo Malo pozorište u kojem je Zijah u novembru 1968. godine odigrao svoju prvu ulogu kao profesionalni glumac, ulogu Vojnika u predstavi "Pas koji pjeva" Miodraga Žalice u režiji Josipa Lešića.
Kolona je išla ulicom Ferhadija, pored Katedrale koja je pojam vjere, tržnice Markale koja predstavlja pojam hrane i počast onima koji su poginuli za hranu, pored Vječne vatre koja je pojam nezaborava za one koji su poginuli za svaku slobodu.
Na svim ovim mjestima Sokolović je govorio dijelove teksta iz kultne predstave "Glumac… je glumac …je glumac".
Po povratku je ponovo stao kod Markala gdje je polijevan vodom, bojom koja simbolizira krv i posipan cvijećem. Nakon toga se, uz aplauz okupljenih građana, vratio na početnu poziciju – Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.
Zijah A. Sokolović kojeg su nazvali maestrom, kraljem monodrame iza sebe ima 5.000 izvedbi monodrama, a ove godine obilježava 50 godina glumačkog rada.
(klix.ba)


Komentariši