Najbolji filmovi godine

Renomirani Američki filmski institut (AFI) objavio je listu deset najboljih filmova iz 2018. godine. Godišnji izbor filmskih stručnjaka i kritičara važi kao predznak za dodjelu Oscara. Uobičajeno je da se nekoliko filmova sa ove liste nađe među kandidatima za Ocarta, posebno u kategoriji „Najbolji film“.
Evo prvih deset sa liste AFI.
Muzička romansa „A Star is Born“ sa Bradley Cooperom i Lady Gaga u glavnim ulogama je po AFI najvrući kandidat za jednog od priželjkivanih zlatnih dječaka.
Takođe i akcioni film  o Marwelovom junaku „Black Panther“, kojeg igra Chadwick Boseman, stoji na listi najboljih filmskog instituta.
Takođe, i filmska biografija „Green Book“ sa Mahershala Ali i Viggo Mortensonom u glavnim ulogama stoji na toj listi.
Horor triler „A quiet Place“ lovio je gledaoce još u aprilu i tiho se smjesto na listu instituta. Na slici Emily Blunt sa kćerkom iz filma, Milicent Simmondis.
Za Emily Blunt je 2018. godina bila veoma uspješna. Njena dva filma se nalaze na listi AFI. U muzičkom filmu „Marry Poppins Returns“ preuzela je ulogu ikone dadilje.
Film Spike Leeja „BlackkKlansmann“ u kome glume John David Washington i Adam Driver je, takođe, vrući kandidat za Oskara.
A i komedija „Eight Grade“ sa Elsie Fisher je uspjela doći na pomenutu listu.
Drama pod nazivom „If Beale Street Could Talk“ nalazi se među kandidatima za Oskara. Na slici Stephan James i Kiki Layne.
Takođe je bilo dramatično i u filmu „The Favourite – Intrigue and lunacy“. To je istorijski film o životu kraljice Anne. Glavne uloge Rachel Weisz, Olivia Colman i Emma Stone, na slici.
Triler „First Reformed“, sa Ethan Hawkeom i Amandom Seyfried nalazi se na listi filmskog instituita.
Odabranim filmskim stvaraocima biće ukazana čast 4. januara u Los Angelesu, a Oscar gala će se održati krajem februara.
(web)

(NovaSloboda.ba)


(spagos)

Komentariši