Taj čudesni svijet – Slike dana

Kako se suši meso u Kini, prikazano je na slici u prilogu. U gradu Jinhua sušenje se vrši na suncu, što je tradicionalna metoda sušenja još od prije 2000 godina. Suho meso iz Jinhua važi kao par exellence u Kini.
Prilikom protesta „žutih prsluka“ u Francuskoj, demostranti su protiv policijskih snagaa koristili boju. Naravno, žutu. Protesti su vođeni protiv politike predsjednika Macrona.
Kad pomislimo da je u našim gradovima i previše otpada, treba pogledati sliku iz grada Xiangyanga u kineskoj provinciji Hubei, gdje se na jednoj slobodnoj površini gomilaju točkovi od bicikla za iznajmljivanje. Bicikla se iznajme i na kraju puta jednostavno bace u stranu.
U Zürichu, Švicarska, svake godine se održi parada djeda mrazova, ljubitelja skutera Vespa. Ove godine ponovo ih se pojavilo oko 30, vozeći se ulicama ovog grada.
A u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, prolaznici prolaze ispod osvijetljenih portreta dvojice bivših lidera ove zemlje, Kim Il Sunga i Kim Jonga II.
U kineskoj provinciji Hubei jedna radnica odlaže ljute papričice, chilli, da se suše na suncu. U okrugu Yuitan farmeri na oko 800 hektara zemljišta kultivišu isključivo chilli. A to je površina od oko 1.100 fudbalskih igrališta.
Kad se na Trgu Elvisa Presleya u Friedbergu u Njemačkoj na semaforu upali zeleno svjetlo za pješake, pojavi se legenda Elvi kako pleše. „King of Rock and Rolla“ je od oktobra 1958. do marta 1960. godine služio vojsku u ovom njemačkom gradu. A grad mu se na ovakav način odužuje.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Komentariši