Odlaze legende: Preminuo Dragoslav Šekularac, najbolji dribler jugoslavenskog nogometa

Nekadašnji jugoslovenski nogometni reprezentativac Dragoslav Šekularac preminuo je danas u 81. godini.
Čovjek koji se s loptom mogao uraditi gotovo sve spadao je u red nezaboravnih i posebnih igrača s ovih prostora, a posebno su ga poštovali u njegovom klubu Crvenoj zvezdi.
Prvi nastup u crveno-bijelom dresu zabilježio je već sa 16 godina, a godinu dana kasnije je zaigrao i u reprezentaciji, što samo govori o njegovom talentu.
Popularni Šeki je s loptom mogao sve i mnogo više nego što su to drugi mogli.
Za beogradsku ekipu je od 1955. do 1969. godine nastupao 460 puta i postigao 159 golova, osvojio sedam titula i pet kupova.
U dresu reprezentacije je odigrao 41 utakmicu i postigao šest golova.
Po završetku igračke karijere bio je i trener, a navijači će ga zauvijek pamtiti kao jednog od najvećih driblera svih vremena s naših prostora.
U galeriji nekoliko slika reprezentacije Jugoslavije, iz vremena kad su Šekularac i Mujić nastupalki zajedno:
Šekulrac drugi s desna, Mujić kapiten, prvi s lijeva
Šekularac dole, drugi s desna, Mujić, prvi s lijeva kapiten


Na slici Olimpijska reprezentacija Jugoslavije
stoje: Tomislav Crnković, Milutin Šoškić, Branko Zebec, Bora Kostić, Fahrudin Jusufi, Dragoslav Šekularac; dok čuče – Vladimir Durković, Ante Žanetić, Muhamed Mujić, Milan Galić i Željko Perušić.
U gornjem redu stoje s lijeva : Dražen Jerković, Milutin Šoškić, Vlatko Marković, Vladimir Durković, Vladica Popović, Fahrudin Jusufi, čuče Željko Matuš, Muhamed Mujić, Milan Galić, Dragoslav Šekularac i Josip Skoblar.
(spagos)


Komentariši