Sniježna bajka

Nekoliko nijansi sive, jedna plava štrajfna i vrlo, vrlo mnogo bijele: Moglo bi se pomisliti da takva kombinacija boja može vrlo brzo umoriti posmatrača. Ali, sasvim je suprotno!
Fotografija snijegom i ledom okovane Arber kapele skoro da izaziva jedan šareni vatromet fantazije. Kao umjetničko djelo od šećernog preliva pojavljuje se sakralni objekat na skoro 1400 metara nadmorske visine. Ili, kao da vatrogasci, prilikom akcije u Gornjem Bayernu, nisu pod kontrolom mogli držati uređaje za gašenje pjenom.
Elfie Pertramer, novinar, kabaretist i originalni Bavarac, razmišljao je osamdesetih godina prošlog stoljeća, kako da se na Velikom Arberu pojavi magična šuma. On je svojim tekstom i u filmu sa kamermanom Martinom Lipplom, pokazao deset minuta šumske čarolije pod snijegom. Njegov tekst „Arbermandl“, u prevodu „Mali čovjek sa Arbera“, stvorio je kultni film, koji je „nebavarcima“ djelovao fantastično i još zagonetnije.
Na slici: Kao nadgrobne daske, drvena ograda podsjeća na pokojnike, koji su se brinuli o kapeli i njenom kulturnom održavanju tokom godina.
Ustvari, kapela je sakralni objekat s istorijom. O njoj se govori još od 1806. godine. Današnji izgled kapela je dobila 1957. godine, a kula od šindre sagrađena je 2015. godine.
Puno snijega i leda. Nepovoljni vremenski uslovi na skoro 1400 metara nadmorske visine, od Velikog Arbera stvaraju fantastičan krajolik.
(focus)


Komentariši