Prelijepi konji na Bilima


Zadnjih nekoliko godina često smo u prilici na internetu i u medijima vidjeti slike prelijepih konja na Bilima. Mnogima je nepoznato gdje se uopšte nalaze Bile (ili Bijele, kako su također nazivane).
Nekoliko riječi o ovoj lokaciji, koja nije nimalo daleko od Mostara, iz teksta ovjevljenog na portalu radiosarajevo.ba iz 2013. godine:
„U Hercegovini ima dosta prirodnih zanimljivosti, od ljepote krajolika do poludivljih životinja koje su nam na dohvat ruke. Nije česta pojava da ćete negdje naići na krdo konja koji su potpuno nezavisni od ljudi i slobodno se šeću padinama i proplancima ovih krajeva. Ali na prostoru Bila i nižih dijelova planine Čabulje na platou ili bolje reći proplanku na nadmorskoj visini oko 1.000 metara možete upravo vidjeti to, poludivlje konje potpuno slobodne ali uvijek u obrambenoj formaciji kruga gdje svi motre pogledom kojim pokrivaju i ‘snimaju’ cijeli teren kako bi na vrijeme primjetili sve šta im se približava.
Jako inteligentne životinje dopuštaju ‘uljezu’ približavanje na određenu daljinu i doimaju se mirnima, međutim ako ste poželjeli biti skroz blizu ovih prelijepih životinja, stiže vam upozorenje od vođe koji se lagano izdvaja i postaje vidno nervozan, piše Abcportal.com.
Teren je bogat travom i ispašom pa su konji lijepo uhranjeni. Ukoliko potraju ljetne suše najveći problem je voda koje nema dovoljno za preko 100 poludivljih životinja koje borave u više krda na prostoru Bila, pa se onda uključuju mještani Goranaca i članovi tamošnjih konjičkih klubova koji se onda pobrinu za dovoz vode do nekoliko konjskih lokava. Također mještani se brinu o konjima i u zimskim hladnim i snježnim mjesecima kad su uvjeti za konje zbog hladnoće i nedostatka hrane jako teški.
Ako imate priliku i ljubitelj ste prirode i svijeta divljih životinja nemojte propustiti priliku za posjetiti Bile i širi prostor planine Čabulje u Hercegovini“.
A da se i među ovim konjima dešavaju jako uzbudčjibe stvari, svjedoči kratki zapis Ovih dana, sa facebook stranice “Konji na Bilima”:
„Nerijetko se zna dogoditi da se kobila odvoji od svoga krda kako bi se oždrijebila u samoći. Jedan takav primjer smo imali prije par dana. Mlada kobila se odvojila od svoga krda i oždrijebila se u blizini novog betonskog pojila.
Nakon par dana, dok ždrijebe stane na noge kako treba i dok kobila bude spremna na parenje, ona ide na proplanke i mjesta na kojima ju mladi mužjaci mogu lako ugledati Tada nastaje borba za nju i pravo na parenje sa njom. Uglavnom do nje dolaze mladi mužjaci koji nisu glavni u svojim krdima. Oni se međusobno bore i na posljetku se jedan od njih pari sa kobilom. Često tako nastaju nova krda. Kada pastuh skupi par takvih kobila on formira krdo na čijem čelu je on.
Ostaje nam vidjeti hoće li se kobila vratiti u svoje staro krdo ili ce sa nekim mladim mužjakom formirati novo“.
(tekst i fotografije sa facebook/Konji na Bilima)
(spagos)


Komentariši