Crni leopard snimljen u KenijiCrni panter živi: Jedan rijetki leopard je snimljen u Keniji, a kako tvrde naučnici, to se desilo prvi put nakon 100 godina. Nakon što je životinja primijećena u mjestu Lakipia, u centralnom području Kenije, naučnici sa Instituta za konzervativna istraživanja iz Zoo San Diego, okupljeni oko Nicholasa Pilfolda, prošle godine su na tom području instalirali osam kamera.
I zaista, vrlo brzo dobili su sveti gral afričkih biologa – fotografiju super rijetkog crnog leoparda, prvog koji je u Africi snimljen nakon 100 godina!
Mlada ženka snimljena je kako se kreće sa većom ženkom leoparda, koja je normalne boje i pretpostavlja se da joj je to majka.
Crni leopard zapravo ima melanizam, stanje koje je suprotno od albinizma i koje je rezultat gena koji uzrokuje višak pigmenta u koži i dlaci životinje, pa zbog toga bude potpuno crna. Vijesti o crnim leopardama decenijama se šire Kenijom, ali je naučna potvrda njihovog postojanja izmicala već 100 godina.
Fotografije su objavljene u januarskom žurnalu “Ekologija u Africi“ i predstavljaju prvi naučni dokaz da ovo biće i dalje postoji u Africi. Posljednja fotografija napravljena je 1909.godina  u Etopiji i danas je dio kolekcije Državnog muzeja prirodne istorije u Washingtonu.
“Svako ima priču da ga je vidio, ali niko nije imao dokaz za to, pa su crni leopardi postali mit, legenda, nešto neuhvatljivo i magično”, priča Pilfold, pa nastavlja: “Godinama smo razgovarali sa starim vodičima, koji su prije mnogo godina vodili turiste u Keniji, u vrijeme kad je lov na životinje bio dozvoljen, polovinom prošlog vijeka. Oni su nam govorili da su ga vidjeli, ali da se crni leopard ni tada nije smio loviti”
Postoji devet podvrsta leoparda koji žive od Afrike do istoka Rusije. Njih 11 posto su melanistični, tvrdi Pilfold, ali se susreću samo na jugoistoku Azije, gdje tropske šume nude mnoštvo sjenovitih područja. Melanizam je dodatna kamuflaža u takvim staništima, što predatorima daje prednost u lovu.
Pilfold je u šali dodao da je vrlo zanimljivo što se crni leopard pojavio u području na kome se, u Marvelovom univerzumu nalazi Wakanda, izmišljeni dom superheroja Crnog Pantera.
“Zamislite te slučajnosti. Jedino mjesto gdje se u Africi mogu vidjeti crni leopardi, je mjesto gdje u Marvelu živi Crni Panter”, rekao je Pilfold, stoji u časopisu „Nacionalna geografija“.
(web)
(NovaSloboda.ba)

Komentariši