Novi vidikovac iznad Mostara


(objavljeno na portalu klix.ba 1. marta 2019.)
Još se bolje vidi natpis "BiH volimo te"
Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine Brdsko-biciklističko udruženje MTBA Mostar uredilo je novi vidikovac na brdu Fortica s kojeg se pruža prekrasan pogled na Mostar, ali i na natpis "BiH volimo te"
Đani Rahimić, predsjednik MTBA Mostar, za Klix.ba kaže kako je godinu dana nakon izgradnje vidikovca i postavljanja zastave završen još jedan vidikovac. 


"Ovo je već postalo popularno među turistima koji posjećuju Mostar, tako da Fortica ponovno postaje interesantno izletište za Mostarce i njihove goste. U povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine upriličeno je svečano podizanje državne zastave i intoniranje himne BiH uz prisustvo više stotina učenika srednjih škola s područja Mostara koji su pješačili do Fortice kako bi obilježili ovaj značajan datum za našu domovinu", kazao je Rahimić.

Prisutnima se obratio ratni komandant Šerif Špago, a predavanja su održali i profesori Adnan Džolota i Elmedin Ljevo.

Rahimić podsjeća kako, iako nije zvaničan toponim, Fortica je ustaljen naziv za brdo iznad Mostara preko kojeg vodi lokalni put za Podveležje, a najvjerovatnije potiče od talijanske riječi fortezza ili utvrda, prema austrougarskim i talijanskim utvrdama koje se na njemu nalaze. 

"Brdo Fortica je oduvijek bilo izletište mnogih Mostaraca koji za vrijeme velikih ljetnih vrućina izlaze na njegove obronke uživajući u pogledu na svoj grad. Uz to, Fortica je i mjesto na kojem su Mostarci odavali i odaju počast pojedinim ličnostima i događajima koji su posljednjih stotinjak godina obilježili grad na Neretvi", kazao je.

Tako su u vrijeme dok je na ovim prostorima vladala Austro-Ugarska, na samom vrhu bili ispisani inicijali cara Franje Josipa prvog (FJI) sa simbolom krune. Bila je to zahvalnost za brojne objekte koji su izgrađeni u gradu na Neretvi za vrijeme austrougarske vladavine. 

"Početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka mostarska omladina došla je na ideju da na Fortici iskaže svoju ljubav prema Josipu Brozu Titu. Bio je to, koliko je poznato, prvi slučaj u Jugoslaviji da se na taj način iskazivala ljubav i poštovanje prema predsjedniku SFRJ. Od kamenja je napravljen simbol štafete mladosti i pored nje je ispisano TITO. Kada je 4. maja 1980. godine umro Josip Broz Tito, mladi Mostara su ispod Titovog imena ispisali "VOLIMO TE" i tako još jednom iskazali ljubav prema njemu", kazao je.

Slova su bila visoka deset, a široka osam metara. Taj naziv je stajao sve do posljednjeg rata. 

"Tada je na Fortici ponovo došlo do preslagivanja kamenja. Ostalo je ‘VOLIMO TE’, a ime TITO je preinačeno u BiH. Od tada na ovom brdu stoji ‘BiH VOLIMO TE’, uz naknadno napravljeni simbol Starog mosta. Ovaj natpis ispisala je omladina grada, čime je iskazala svoju odanost i ljubav prema domovini – Bosni i Hercegovini. Prošlog 1. marta na ovom mjestu izrađen je vidikovac na koji je postavljen 30 metara visok jarbol sa zastavom Bosne i Hercegovine veličine 12x6m čime je proslavljen Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine", podsjetio je na historiju Fortice i njenih natpisa Đani Rahimić.

(klix.ba)

Komentariši