Rog života

Rog, znak raspoznavanja njihovog tijela, odvede svake godine hiljade nosoroga u smrt od strane lovokradica. Protiv toga mogu pomoći samo rabijetne metode i pametna strategija.
Nosorog je ugrožena vrsta. Južni bijeli nosorog je na kraju 19. vijeka već bio proglašen izumrlom vrstom. Danas ih u životu ima još oko 20 hiljada. Od sjeverne, crne podvrste, u životu su još samo dva primjerka.
Obnovljivi dio roga nosoroga sastoji se od hiljada keratinskih vlakana i raste kao kosa ili nokti. Prednji dio može narasti do dužine jednog metra, a donji oko 50 centimetara
Jedan kilogram roga, na crnom tržištu, plaća se oko 700 hiljada južnoafričkih Randa, oko 50 hiljada eura, što iznosi čak 280 tanošnjih prosječnih mjesečnih plata.
Kroz krivolov, svakog dana budu ubijena najmanje 3 nosoroga. Da bi ih barem donekle spasili od izumiranja, iz sigurnosnih razloga, u zadnje vrijeme se pristupa „uzimanju životinjama onoga, zbog čega ih krivolovci ubijaju“. Uz pomoć Ureda vlade, organizuje se odstranivanje roga nosoroga, koje je, po riječima eksperata iz ekipe saradnika, za nosoroga bezbolno. Taktika koja, ako ništa drugo donosi dobitak vremena, i sačuvanje hiljada životinja od sigurne smrti. Tako odstranjeni rogovi se spaljuju, kako bi se spriječila njihova dalja prodaja.
Osim toga, u Kini i Vijetnamu, gdje odlazi najveći dio krivolovom odsječenih rogova, pokušava se naučnim dokazima pokazati kako prah od roga nosoroga nema nikavog medicinskog djelovanja. Uspjeh ovoga još nije vidljiv.
Postupak traženja životinja i bezbolnog odstranjivanja rogova, kao spas života, veoma je skup. Ostaje još jedan način, a to je preseljenje nosoroga u druga područja, kao što je Botswana, gdje su ove životnje za sada mirnije. To je do sada urađeno sa 87 nosoroga.
Rat protiv lovokradica u mnogo čemu liči na rat protiv droge. Ni malo uspješna priča. O slobodnoj prodaju praha od roga nosoroga ne može ni biti govora, jer je to u suprotnosti sa Washingtonskim ugovorom o zaštiti vrsta.
Koliko tome može doprinijeti plansko odsijecanje rogova nosoroga, još se ne može ništa tačno reći.
(focus)
Z. N.
(NovaSloboda.ba)

Komentariši